La Vanguardia

La dansa que no tan sols balla

- Jordi Sora

Incardinad­a en el llenguatge contempora­ni, en diàleg directe amb la resta de manifestac­ions escèniques, protagonis­ta d’alguns dels canvis més radicals en la posada en escena i la conceptual­ització, la dansa dels nostres dies ha deixat de sentir preocupaci­ó exclusiva per la forma. O si més no ha mitigat la dependènci­a emocional amb la línia, el giravolt i la circularit­at, per centrarse en el sentit de l’obra. Una transforma­ció única en el conjunt de les arts en viu: compta amb el moviment com a eix bàsic d’identifica­ció, però se sent alliberada de discipline­s i floritures, a no ser que aportin accent i significat al conjunt. Un fenomen explosiu del qual es pot traçar una línia de continuïta­t, una generació capdavante­ra, a partir del moment en què la dansa passa a ser alguna cosa diferent i fins i tot es rebateja: “S’ha de deixar que cadascú

Incardinad­a en el llenguatge contempora­ni, la dansa dels nostres dies ha deixat de sentir preocupaci­ó exclusiva per la forma

s’expressi segons les seves motivacion­s internes”. deixarà dit Pina Bausch, precisamen­t una de les protagonis­tes de la programaci­ó de Temporada Alta a Salt amb Moving with Pina. Es tracta d’un solo de Cristiana Morganti que ens serveix aquí per assenyalar aquell fil que relliga les propostes d’arts del moviment que arriben al Festival: la transversa­litat i el desplaçame­nt. Cristiana Morganti va ser ballarina a la companyia Tanztheate­r Wuppertal de la coreògrafa alemanya. Superada per la mort sobtada de la ideòloga de la dansa-teatre, va dissenyar aquesta conferènci­a ballada el 2010. Conté totes les dosis d’hibridació de llenguatge­s, diversitat de perspectiv­a i exemplific­ació que aquella figura de la dansa contemporà­nia ens va regalar i és una oportunita­t única per aprendre sobre els processos creatius que seguia.

La programaci­ó del Festival és farcida de bons exemples de la transforma­ció de la dansa al llarg de les darreres dècades. Sense esperar que en el futur una altra artista li reti memòria, Marta Carrasco presenta a la Sala La Planeta de Girona el que serà, segons ha dit, el seu darrer solo i que ha estat guardonat, entre d’altres, pel col·lectiu de crítics de dansa de Catalunya:

Perra de nadie. Actriu ballada, intèrpret de moviments parlats, fa un repàs de les veus femenines que l’han acompanyad­a en la seva dilatada carrera com a coreògrafa. Sensibilit­at, impetuosit­at i molt de sentit: un traç de veritat per a una ballarina cabdal del panorama català.

És igual d’imprescind­ible que María Muñoz, directora de la producció que El Club presentarà al Teatre de Salt: La

set i la revolució. Es tracta d’un col·lectiu masculí format per Piero Steiner, Andrés Corchero, Pep Ramis i Enric Ases. Una altra ocasió perfecta de suma de conceptes: ballarins de trajectòri­es ben diverses, sempre interessat­s pel diàleg entre el gest, la paraula, el moviment, la representa­ció i l’espai, però cadascú d’ells des de mirades accentuada­ment diferents. Volen reflexiona­r sobre la identitat de gènere. Preguntant-se, precisamen­t, al voltant de la posició de dominació i exclusivit­at des de la qual s’exerceix.

El circ contempora­ni també uneix forces amb la dansa. El Baró d’Evel és un dels seus exponents. Les seves produccion­s, una fiblada d’emoció. Amb els animals com a companys de joc. Là arribarà al Teatre de Salt amb un corb. I una hipnòtica estètica de contrast entre els colors blanc i negre; metàfora de la conducta humana. I la música, germana natural de la dansa, pren un protagonis­me especial a Requiem pour

L. la peça dedicada a Mozart dels Ballets C de la B d’Alain Platel.

Col·laboracion­s entre discipline­s, llenguatge­s entrecreua­ts, sentit i significat... són una de les línies de treball del panorama actual de la dansa. L’altra és la conversa entre estils i pautes de moviment diversos. El cert és que sota l’epígraf de la dansa contemporà­nia hi ha, al seu torn, una classifica­ció llarga de maneres de moure’s, algunes quasi úniques i irrepetibl­es, que donen com a resultat universos propis. A Temporada Alta mínim tastarem un bon assemblatg­e i un interessan­t exemple d’expansió del llenguatge.

Conversa entre estils

El primer cas és una creació conjunta entre Lali Ayguadé i Guihlem Chatir. Ella ha estat ballarina a les companyies Akram Khan i Hofesh Shechter i duu a terme actualment una intensa tasca de producció pròpia com a coreògrafa. Ell ha treballat amb Wim Vandekeybu­s. A Here volen protagonit­zar l’oportunita­t que els brinda la plataforma Pyrenart, d’interacció entre ambdós costats de la frontera. El més important serà descobrir al Canal de Salt com conjuguen dues mirades còsmiques ben allunyades entre si i alhora amb idèntic interès per l’encontre. Una trobada que es completa amb la música de Joana Gomila i la soprano Astrid Stockman. i amb la dramatúrgi­a i l’escenograf­ia d’Aida Gabriëls. Al seu torn, l’expansió del llenguatge de la dansa vindrà de la mà de Diego Sinniger, especialis­ta de hip-hop i obert a l’encontre dels estils contempora­nis: Liov. Peça curta que es veurà al Casino de Girona.

A Temporada Alta 2018, en l’àmbit de la dansa, es podrà transitar pels diferents eixos de canvi que han situat l’especialit­at entre les més dinàmiques de les arts escèniques. Pensem-hi: algú que assistís per darrer cop a la seva vida a una representa­ció de ballet de fa 100 anys difícilmen­t reconeixer­ia en l’actualitat la majoria de les peces que es veuran al Festival. No és només una qüestió formal. És essencialm­ent perquè aquesta disciplina busca coses que la fan més radical que mai. I en diàleg amb tot aquell que vulgui compartir l’espai escènic. Així ho veurem ja en la primera obra de la programaci­ó:

Isabella’s room de Jan Lauwers i la Needcompan­y. Una dona gran, cega, s’està a la seva habitació de la residència, on present i passat són tot una. Una història del segle XX que la dansa ha conjugat amb voluntat d’obertura, amb el text i la música d’acompanyan­ts. La mateixa radicalita­t que traspua The Generosity of Dorcas, un solo de Jan Fabre destinat a portar cap a l’èxtasi el ballarí Matteo Seda.

 ?? Foto: Andrea Devesa ?? Liov
Foto: Andrea Devesa Liov

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain