La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Matèria orgànica del sòl que alguns potser confondran amb un plat de cigrons. Fa venir plorera. 2 Grup de llengües antigues balcànique­s de nom monovocàli­c. Propi del quart mes de l’any.

3 Societat limitada. Envernisse­u les sabates perquè quedin ben lluents. Agermana Barcelona, Tarragona i Girona per la via marítima. 4 Tingué notícia. Herbassar d’ortigues. Fòsfor. 5 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Plena de fúria. Diòxid de silici. 6 Fer-lo vol dir fer-se pregar. Relatiu a la nàpia. Ribes gens romàntique­s. 7 Acabar abstemi. Instal·li una cosa en el seu lloc. Construcci­ó intel·lectual de la qual neixen tots els projectes. 8 Cruixit, també. Vacil·leu entre diverses alternativ­es.

9 El patidor el porta sempre al cor. Uneix una península i un continent. Estacions de servei al bell mig dels deserts. 10 Partit de futbol jugat en el mes de Maria. Creixem amb branques fortes i vigoroses. Teniu només senars. 11 Disjunció. Pregar. Predecesso­r peninsular. Fòsfor. 12 Tresor que tragina l’elefant. Planta que es fa servir per estimular l’aparició del fluix menstrual. 13 Mig nobles. Teixit que fa aigües. Descartà escoltar el que li deien sobre la cultura inuit. 14 Amb suport financer. Acostumada.

VERTICALS 1 Alçarà la bandera masteler amunt. Preocupa. 2 S’ho mira com si fos carbó. Pelava la gent segons els hàbits occidental­s. Valentí Orobitg Valero. 3 Mil cinquanta. Fer la segona llaurada. Localitza poetes. 4 Porters de palau. Empleat subaltern encarregat del servei de sessions d’un tribunal. Mig centenar. 5 Senyora. Palmeres i verdum envoltats de sorra. Corda gruixuda.

6 Que s’emprenya amb molta facilitat. Actua en una pel·lícula tot i no ser actor. Pot destapat. 7 Est. Pregant. Fot el camp per practicar una especialit­at atlètica. 8 Ordi germinat artificial­ment i assecat que feien servir de succedani de cafè. Ajudem. Principi d’erudició típica de Perú.

9 Acatéssiu les ordres rebudes. Estris presents a totes les feines. 10 Espai comprès entre dos murs de càrrega. Barret de copa rodona i baixa. Iode.

11 Parella de romans. Ajaça. Sortida profession­al que tothom somia.

12 Ho ensumi. Desfà els lligams de la cabellera. 13 Palíndrom lil·liputenc. Travessin el carrer. En un cert sentit, tristor de llarga durada que traginem després d’una pèrdua.

14 Premia una substància perquè quedés ben compacta. Substituïa.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain