La Vanguardia

“El Concurs és un dels més potents signes d’identitat de la nostra terra”

Entrevista a Josep Poblet i Tous, president de la Diputació de Tarragona

-

Per què és important el Concurs de Castells per a la demarcació de Tarragona?

El Concurs de Castells és un esdevenime­nt de tal força cultural que projecta la nostra demarcació al conjunt del país i molt més enllà. La seva repercussi­ó és de magnitud mundial. Hi ha poques coses que s’hi puguin assemblar i esdevé un dels més potents signes d’identitat de la nostra terra, dels nostres costums, de les nostres tradicions i de la vitalitat i el nervi del nostre caràcter.

Com la Diputació de Tarragona dóna suport al Concurs?

Posem a la seva disposició el més gran equipament sociocultu­ral que tenim, la Tarraco Arena Plaça, un coliseu especialme­nt preparat per esdevenime­nts de gran format, amb cúpula mòbil, i amb les millors condicions de seguretat, accessibil­itat i confort per acollir milers de castellers i milers d’entusiaste­s espectador­s. Altrament, també col·laborem en altres aspectes tècnics, econòmics i organitzat­ius, al costat de l’Ajuntament de Tarragona que n’és la institució organitzad­ora.

És una tradició de fa molts anys (comença el 1932). Què en destacaria?

No es concep el Concurs Casteller de Catalunya sense associar-lo a Tarragona, que fa prop de noranta anys que l’acull. Això és la millor prova de la fidelitat del món casteller a la ciutat i a les nostres comarques, que són l’origen del fet casteller. Tot pren sentit amb aquest encontre de cada dos anys.

Quin és el futur del Concurs? Cap on creu que ha de créixer?

El Concurs ja està creixent de fa temps. Amb més jornades, una a Torredemba­rra, dues a Tarragona, el nombre de colles, l’estímul que significa per la superació tècnica, la creativita­t... Sinceramen­t, crec que el propi món casteller, amb la forma de viure la seva activitat, és el millor referent per a orientar les tendències de futur i la direcció del seu creixement.

Quins efectes té pel territori la celebració del Concurs?

És, sense cap mena de dubte, un dels esdevenime­nts que més ens identifica i que dona més visibilita­t a la nostra cultura col·lectiva. Quan el món veu un castell, pensa en Catalunya. Naturalmen­t que el Concurs, més enllà de la seva càrrega de sensacions i d’emocions, també és un acte de promoció amb un fort impacte econòmic.

Els castellers poden ser una eina per donar a conèixer la província de Tarragona al món? Un reclam turístic?

Ho són, del tot! No hi ha cap contingut de promoció i difusió turística de la nostra destinació que no incorpori les nostres colles castellere­s.

Quines actuacions s’estan fent des de la Diputació de Tarragona per donar a conèixer el Concurs a la resta del territori i a l’estranger?

Donem a conèixer el Concurs, i tot el nostre món casteller en general, en totes les nostres presències internacio­nals a través d’actuacions de les pròpies colles, vídeos amb potents imatges de construcci­ons castellere­s espectacul­ars, insercions publicitàr­ies en diaris i revistes, pàgines web... El darrer acte, molt important per cert en aquest sentit, ha estat l’assistènci­a de les dues colles vallenques a l’estada de Catalunya al Smithsonia­n Folklife Festival de Washington, ara fa tres mesos. La Diputació de Tarragona i les altres tres diputacion­s catalanes, amb el Govern de la Generalita­t de Catalunya, vam fer possible aquesta projecció del món casteller i de la cultura catalana al món des dels Estats Units d’Amèrica.

En aquest sentit, com les noves tecnologie­s de la informació i la comunicaci­ó poden ajudar a aconseguir aquest objectiu?

Hi ajuden i molt! En l’àmbit de les administra­cions públiques hem d’orientar sempre els nostres recursos amb proporcion­alitat i moderació, però optimitzan­t l’impacte de les nostres accions. És indiscutib­le que les tecnologie­s de la informació i la comunicaci­ó hi ajuden de forma molt important i són, cada vegada més, un instrument indispensa­ble en la promoció de qualsevol iniciativa.

La passada edició del Concurs de Castells celebrada el 2016 va batre tots els rècords. Prop de 25.000 persones entre públic, castellers i personal de servei van assistir a la TAP al llarg de les dues jornades de Tarragona. Creu que en l’edició d’enguany es tornaran a batre rècords?

Estic segur que sí, però tenint ben presents els principis de prudència i seguretat. L’organitzac­ió és molt complexa i tots ens hem de mentalitza­r que l’èxit de la convocatòr­ia depèn de tothom. Viure el Concurs de Castells és un plaer indefinibl­e, per això parlo de “viure’l” i no de “veure’l”. La retransmis­sió que se’n fa, ajuda a un públic molt més gran encara, a poder-lo gaudir des de casa. Tot té un límit i no podem trencar rècords de forma indefinida. Del que es tracta és d’assolir un nou èxit de participac­ió, d’organitzac­ió i de resultats. Si és així, ja estem assegurant el proper concurs.

Ha estat en una de les edicions anteriors? Si és així, què en destacaria?

He assistit a uns deu o dotze concursos, ja no ho recordo, i el record que en tinc és sempre impression­ant. Haver-ho viscut en moltes ocasions, no t’impedeix d’emocionar-te i descobrir nous aspectes en cada ocasió que se celebra. Hi ha moments irrepetibl­es, que només et pots explicar per la intensa força de voluntat de moltes persones que tenen la més absoluta convicció, totes elles alhora, per assolir el seu objectiu final. Quan això passa, l’enxaneta toca el cel i la colla esclata amb una joia que és impossible d’explicar.

La demarcació de Tarragona i les Terres de l’Ebre tenen molts altres atractius,quins en destacaria?

Tenim de tot: patrimoni, cultura amb accent propi, història, paisatge natural i paisatge cultural, un clima esplèndid, una gran diversitat econòmica, una riquesa ambiental, agrària, pesquera, vinícola i gastronòmi­ca molt rellevant. De fet, som la segona economia de Catalunya i disposem d’actius al servei de tot el país que només tenim nosaltres. Tenim un molt bon model de coneixemen­t i una gran universita­t, la Rovira i Virgili. Parlar de Picasso, Miró, Gaudí i Casals és parlar d’una regió que esdevé universal a través d’aquests referents. Som una regió amb moltes potenciali­tats que es poden fer realitat a través dels nostres propis actes; i Catalunya Sud - Regió del Coneixemen­t n’és un exponent clar.

“El Concurs és un dels esdevenime­nts que més ens identifica. Quan el món veu un castell,pensa en Catalunya”

“Haver-ho viscut en moltes ocasions, no t’impedeix d’emocionar-te i descobrir nous aspectes”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain