La Vanguardia

El Tarraco Arena reuneix les millors colles Els Castellers deVilafran­ca defensaran el primer lloc dels darrers anys davant els de Valls

-

Els Castellers de Vilafranca són la colla que en els últims anys més vegades han guanyat el Concurs. Des de 1972 ho han fet fins en 11 ocasions i de manera continuada des de l’any 2000. Els verds es van alçar en el primer lloc en la tercera de les jornades de l’edició de 2016 a la Tarraco Arena Plaça (TAP), quan van signar la millor actuació de la història dels Castells. En aquella diada es va poder veure per primera vegada descarrega­r castells de 10 pisos i, en total, es van veure 25 castells de 9 o superiors, 12 dels quals eren de gamma extra. La mateixa xifra que en l’edició de 2014.

Per aquesta edició, els de Vilafranca surten en la segona posició del Rànquing Estrella 2018, amb 37.075 punts, just per sota dels 40.575 punts de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La Colla Jove Xiquets de Tarragona, la Colla Joves Xiquets de Valls, els Minyons de Terrassa, els Castellers de Mataró, els Castellers de Sants, els Xiquets de Tarragona, els Castellers de Barcelona i els Castellers de Sabadell completen el llistat de les deu primeres colles del Rànquing Estrella.

Cinc rondes

El guanyador d’enguany es decidirà el proper diumenge, després que les colles hagin completat les cinc oportunita­ts (rondes) per provar els seus millors castells. Per a la classifica­ció final se sumen els punts dels tres millors castells de cada colla. La que tingui més punts al final de la competició és la guanyadora. El jurat està format per set persones enteses en el món casteller. Un d’aquests membres actua com a president i és designat directamen­t per l’organitzac­ió del Concurs, mentre que els altres sis membres són designats per les sis primeres colles classifica­des en l’edició anterior del certamen.

La Colla Vella dels Xiquets de Valls haurà de defensar el seu primer lloc en el Rànquing Estrella i arriba a Tarragona després de molt bones actuacions a la Diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès, on va ser la gran triomfador­a, i a la Diada de Firagost a Valls. A Sant Fèlix, els de Valls van descarrega­r amb solvència el 4 de 9 sense folre, el segon de la colla de Valls i també el segon que ha vist el món casteller aquesta temporada.

La Vella, ja va guanyar les edicions de 1994 i 2000, mentre que el 2016 va quedar en tercera posició pel darrere dels de Vilafranca i la Colla Jove Xiquets de Tarragona.

Els Castellers de Vilafranca arriben al Concurs de Castells amb una bona puntuació que els situa en segon lloc i després del seu bon paper a Sant Fèlix, a la Festa Major de la Bisbal del Penedès i a la Diada de les Neus de Vilanova i la Geltrú. A la seva plaça, els verds van pujar a la primera el 3 de 10 amb folre i manilles i el van aconseguir descarrega­r per segona vegada aquesta temporada.

“Ser o no ser”

Els verds han guanyat les darreres vuit edicions del Concurs de Castells de Tarragona i volen tornar-hi aquest any. Conscients de la importànci­a del Concurs, han iniciat una campanya que s’ha centrat en la famosa frase “ser o no ser, aquesta és la qüestió” del soliloqui de ‘Hamlet’, de William Shakespear­e. Amb el lema “ser o no ser, aquesta és la decisió”, la campanya dels verds pel concurs d’enguany vol fer veure als seus castellers que tornar a guanyar el concurs depèn de si hi son als assajos i en les grans cites.

El passat 16 d’agost, els Castellers de Vilafranca van celebrar el 70è aniversari de la colla, acompanyat­s de dues colles emblemàtiq­ues: la Colla Vella dels Xiquets de Valls i els Nens del Vendrell. La colla es va fundar el setembre de 1948, i en els seus inicis van aconseguir els seus primers castells de set, mentre que l’any 1972 ja va guanyar el Concurs de Castells de Tarragona. A partir de 1995 la colla comença a aconseguir grans èxits com descarrega­r la torre de nou amb folre i manilles, el pilar de set amb folre, el pilar de

vuit amb folre i manilles, el quatre de vuit amb l’agulla -aquests dos els primers del segle-, i va ser la primera colla de la història a descarrega­r el quatre de nou amb folre i l’agulla, el cinc de nou amb folre i el tres i quatre de nou amb folre simultanis (per primer cop i únic en tota la història castellera), entre altres.

Vuitena victòria

Ja entrat el nou mil·lenni, els de Vilafranca van aconseguir guanyar les edicions de 2004 i 2006 del Concurs de Castells i van realitzar la millor diada de la història dels castells el Sant Fèlix de 2005. En els darrers anys, amb l’entrada de Toni Bach com a cap de colla el 2016, els verds van aconseguir descarrega­r el primer tres de vuit aixecat per sota de la colla a la Bisbal i completar sis 3d10fm en un any. La unió del 3d10fm amb el primer 4d10fm descarrega­t de la història de la colla els va donar la vuitena victòria consecutiv­a al Concurs de Castells.

La història del Concurs de Castells té altres protagonis­tes, com la Colla Joves Xiquets de Valls, que va guanyar les edicions de 1980, 1988, 1990 i 1992, o la Colla Jove Xiquets de Tarragona que va quedar en segona posició el 2016 i tercers l’any 2014. La Jove de Valls arriba al Concurs després d’una bona actuació a la Diada de Sant Fèlix a Vilafranca del Penedès i a la Diada de Firagost a Valls. Està a la quarta posició del Rànquing Estrella 2018, amb 32.440 i obrirà la jornada del diumenge 7 d’octubre a la Tarraco Arena Plaça.

La història d’aquesta colla es remunta a l’any 1801, tot i que no va ser fins a les dècades dels 80 i 90 del segle XX que va començar a assolir grans èxits. El 1972 ja es carregava el primer quatre de vuit i el 1980 van guanyar el primer Concurs de Castells de Tarragona de la democràcia. La colla va ser una de les que inicià la nova època d’or dels castells descarrega­nt el primer cinc de vuit del segle per Santa Úrsula del 1981. En la mateixa festivitat de 1986 van aconseguir descarrega­r el primer tres de nou amb folre del segle XX i es va convertir en la millor colla castellera de Catalunya quan va guanyar tres edicions consecutiv­es del Concurs de Tarragona els anys 1988, 1990 i 1992.

Pel que fa a la Colla Jove Xiquets de Tarragona, en tercera posició en el Rànquing Estrella, volen donar molta guerra en aquesta edició del concurs, després d’haver aconseguit uns molt bons resultats a la Festa Major del Catllar i a la Diada de Santa Tecla a Tarragona.

Sigui com sigui, i després d’una magnífica jornada a Torredemba­rra, aquest proper cap de setmana totes les colles que participen al Concurs són protagonis­tes de la festa dels castells més gran de món. Un cap de setmana en el qual tot el món mira a Tarragona per descobrir l’essència castellera i gaudir-ne.

 ??  ??
 ?? Fotos: Jean Segovia - Ajuntament de Tarragona ??
Fotos: Jean Segovia - Ajuntament de Tarragona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain