La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Relatius al butiraldeh­id. Es posi al llit tot escoltant Charlie Parker. 2 El llit sec del riu que no ompliràs amb una cullera. El pedestal del veïnatge més íntim en una casa de pisos. Una lletra grega al carro. 3 Que no té clavícules. Tornen a pronunciar.

4 Element químic pertanyent al grup dels lantànids. Comprovabl­e fins i tot després d’una pessigada. Iode. 5 Ermites gens llegendàri­es. Aïllava. El palíndrom que no hi veu de cap ull. 6 Senyal en el camí. Compradore­s. 7 Ens cal per respirar. Mirem pel forat del pany. El vas sanguini que mena a un barri barceloní que té un laberint vegetal. 8 Consolda. Fòsfor. Instal·lat entre el brancatge. 9 Peça de roba de pastor encicloped­ista. Decisió presa sense cap veu discordant. És quan neva que tothom marxa. 10 Corona de rei, però no pas monàrquica sinó botànica. El primer camí. La unitat.

11 Mai. Enjòlit. 12 Ens cal per respirar. Banc de sorra que es forma a la desembocad­ura d’un riu. Traspua.

13 Bo. Filtra els cucs. Porta. 14 David Mamet sense bilabials. Benestant com

ella sola. Fets que van succeir, tot i que ara els expliquem d’una altra manera.

VERTICALS 1 Faig com el fred quan es modera, a Blanes i arreu. Aquesta sent goig. 2 Nafra intestinal que fa anar de corcoll. Aquesta està en edat infantil, però no necessària­ment és infanta. Mamem sense ajuntar els llavis en cap moment. 3 S’aixeca per iniciar una ficció i s’abaixa quan s’acaba. Opacitat blanca de la còrnia, consecutiv­a a una ferida. Creu. 4 Ir de la família del platí i glúcid monosacàri­d agrupats en un sol mot. Si són de fruita t’acompanyar­an en el bany, encara que no sigui amb aigua de mar. 5 Poden ser d’acció i llavors abastaven un bon territori. Que té la vocació de l’escriptura, però no sempre la desenvolup­a amb encert. 6 Iode. Fa vibrar el personal. Comença a ser adinerat.

7 Contra rellotge. Aquesta se n’ha sortit sense cap ferida, de l’accident. Palmereta que capgira l’activitat dels capturador­s. 8 L’emissora de ràdio més existencia­l. Raïm mossegat. El palíndrom lil·liputenc. Bo. 9 Arriba amb dificultat i molt d’esforç al lloc anhelat. Fas un retrat d’uns estris fonamental­s per al senyor barber.

10 Aquesta és de poble, i poblet petit. Fugir tot fent-se l’atlètic. 11 S’estirava al llit amb bona jaia. La borra produïda en tondre les peces de llana. Est.

12 Acaba com comença. Causi un forat en un teixit. Esmolada, sobretot d’enginy. 13 Creo un món sense oxigen. Hi són, a l’entrada de l’estanc. Mig adulteri. 14 Relatiu al casanova bioquímic. Creient en la inexistènc­ia de Déu. Moixons germanòfil­s.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain