La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10247

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Imitaves la teva primera font d’aprenentat­ge, de ben menut. Ball tot escuat. Palíndrom d’actualitat. 2 L’ocell dels alàudids que deu batre molt bé les ales. Vàter indoor. Nitrogen. 3 Coure segons Mendelèjev. Situïn les coses a lloc. M’ho empassi sense paternalis­mes, però amb una clara al·lusió a la paternitat. 4 Allò que a Mallorca en diuen trempada. Cicònids que històricam­ent han cedit les seves grans plomes a les vedets, perquè les llueixin. 5 Ordre municipal. El torna a declarar innocent. No és pas de la corda dels sentimenta­ls. 6 Ir. De gran extensió. Fort i descregut.

7 Paraula pròpia d’una persona nècia. Alba. 8 Sofre. El mati. Aquests peixos també reben el nom d’anfós.

9 Dàlia que no es dona. Antigament, aquest llatinòrum designava els que foren. 10 Placa gruixuda, per exemple de glaç. Crit d’animació que incita a l’afrancesam­ent. Covador.

11 Comenceu a observar-ho. Reforç sense cap ni peus. M’hi desplaço. Escaire. 12 Deslliga. Tranquil·litzada.

13 Na Pili té aquest os per partida doble. Escota. Preposició cortesa.

14 Absències de microorgan­ismes patògens. Ovella que es muny a cobert, en el mateix lloc on de la seva llet se’n farà formatge.

VERTICALS 1 Centralist­es com els francesos que tot ho van portar a París. Se’n sentia capaç. 2 Xisclaré a còpia de grinyols. Tèpals del periant de les orquídies. 3 Gos tot escuat. Comencin. Al capdavant de Siena. 4 Braç de molí. Provenen. Fòsfor. 5 Tindríem un cert valor que ens seria reconegut. Aprimes de la punta.

6 Est. Amarem les vocalistes. Són mig soques. Estació de servei al bell mig del desert. 7 Pa de pessic molt lleuger (i no és cap error). Sospesarne la vàlua. Na Cruz, a Hollywood.

8 Revesteix d’una aurèola. Embarcació esportiva que capitaneja na Iolanda. Precedeix Jordània en una zona conflictiv­a entre israelians i palestins. 9 Bo en excés. Paisatge emblanquin­at. 10 Principi administra­tiu. Complet i terminant. En un cert sentit, fotografia generacion­al.

11 Sílice hidratada que resulta en un mineral força apreciat. Revifar un desmaiat. 12 Musulmà de primera instància. L’insecte que hem pres com a símbol de la laboriosit­at. Res no és. 13 Corona de rei. Plena de modèstia. Deixa el sobirà persa de banda. 14 Faràs la feina de na Marie Brizard. La roba més gruixuda que alguns poden portar al clatell.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain