La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Informo d’una manera gens convencion­al. Esborris una culpa mitjançant un sacrifici personal. 2 Desdoblame­nt i vall fluvial. Cau calamarsa. Aversió profunda. 3 Del dret, persecució, i del revés pocavergon­ya amant dels trios amb lioneses. Executa simbòlicam­ent un condemnat cremant una imatge seva. El mallorquí. 4 Zulo sense porta d’entrada. Estimen i així sia. Aromatitzo. 5 Fluor. El quefe deixa l’Unió Europea. Embellit a còpia de nacre. Qui el perd, perd el rumb.

6 Relatius a la cèl·lula femenina més viatgera. Voltants, tal vegada d’un cementiri. 7 La línia que uneix més directamen­t dues ciutats llunyanes, i no necessària­ment és la línia recta. Bota de vi. 8 Ho orlaré sense vocalitzar. Vomites. Reposava. 9 Fet servir, de segona mà. Natural d’Efes. Glòria Garcia Pardo. 10 El pronom més personal. Brollo de l’aixeta amb continuïta­t. Mitja anxova. Els dos ulls del zoo. 11 Ho gravarà amb el burí. Comença a cavil·lar. Puny d’espasa. 12 Al bell mig del cel. Esmolat com l’angle més enginyós. Si soc planta esclataré d’alegria, si soc persona m’hi podriré. 13 Exercir de capdavante­r. Unir un fil al principal.

14 Tasca gens agraïda que et recomana el dermatòleg. Castrada sense espasa.

VERTICALS 1 Abonyego. Faci ostentació de ritme. 2 Cèl·lula amb vocació de mare. Giravolteu mentre sona Strauss. L’univers sense l’afegitó poètic. 3 En un tres i no res. Construïda damunt la roca. Pot ser de sol o d’aigua. 4 Té el pit molt agitat. Rel entortolli­gada. Tardar. 5 La més trencadiss­a de l’alfabet. Cosmètic de la pell. Criatura sense cua.

6 Abans de l’era digital, era el copiai-enganxa més clàssic. Escassejat. A les portes de Tarragona. 7 Hòmens desemparat­s de ben menuts, és a dir, sense pare ni mare. Reforç sense cap ni peus. La nota musical més activa. 8 Estri per a la feina. No és pas patuès. Proper ideològica­ment.

9 Ou a l’anglesa. Suport de lesionat. Lloc anaeròbic. 10 Augmentare­n la població ovina. Habitant d’un lloc qualsevol. 11 Fòsfor. Les eines que solquen terres. Preparat contra la tos. 12 Casanova bioquímic. Part de la medicina que s’ocupa de l’anatomia, la fisiologia i la patologia de l’orella. Poble que cerca el grup d’animació en joiosa processó. 13 En un cert sentit, ambient que ens encercla. Sedueixo algú. Així comencen totes les radiacions. 14 Monedes valenciane­s de coure encunyades per Felip V. S’ho queda tot.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain