La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Determini una direcció a còpia de pals clavats al terra. Ens instal·lem en tendes de campanya. 2 Aquesta és de segona mà. Criatura mancada de dits. 3 Els pebres que fan pensar més en el 3,1416. Quatre cartes iguals que et fan sentir poderós. 4 N’Elisenda lluita per l’hipocoríst­ic amb l’Elisabet. Vessat glòbuls rojos. Lones que cobreixen l’os. 5 Bicicleta per a parelles. Cursius com els nostres veïns de la bota. 6 Iode. Nyaps i equivocaci­ons vibrants. Han perdut una porteria de rugbi. Est. 7 Al final, es diluí la memòria de la Spencer. En un cert sentit, a tocar. Principi etimològic que precedeix l’ut. Has perdut la porteria de rugbi. 8 La nota més vàcua. Alimenta. En un cert sentit, mou muntanyes. 9 Li ho demaneu sense dret a negativa. Faran l’últim àpat del dia. 10 Eixamplat. Ració de pinso que pren cada matí. 11 Poden ser ribonuclei­cs o lisèrgics. Anàvem a parar. La trencada i l’enèsima.

12 Centúria. Cua sense cap. Teixit de seda i metalls preciosos usat generalmen­t

en ornaments d’església. Còrpora que pot ser de bombers.

13 Al bell mig de l’estimació hi ha un equip d’anglesos. Enganyem algú. El juvenil ens fa més grans (per la cara). 14 Introduir la moneda a la ranura de la màquina. Els camps parisencs que acullen grups de mitja dotzena de persones.

VERTICALS 1 Armilla de pagès. Escrigui una carta. 2 Acull ancians. Vocabulari. Sol contradir tot allò que li posen al darrere. 3 Llesqueu la moral de l’enemic. Ilis. 4 Node escapçat. Xocada festívolam­ent. Est. 5 Aquest es dedica a fer ormejos de pesca. Sentits. A les portes de Transilvàn­ia s’aturen tots els trens.

6 Iode. Mamífer americà semblant a l’os formiguer però amb el musell més curt i les orelles més grosses. Multiplica per tres tot allò que li posen al darrere. 7 Remeneu el gas. Donar. Escollir. 8 Principi administra­tiu. Bèsties que encara no han sortit del niu. Principi d’asimetria.

9 Castrats amb espasa. Estat morbós produït per l’acció del iode. 10 Ajup. Esborreu una culpa mitjançant un sacrifici, en la més pura tradició judeocrist­iana. Escaire. 11 La métèque sense vocalista. Dilatat. L’ama en rigorós ordre alfabètic. Crit de dolor que els patidors no es treuen del cor. 12 Diguin la seva, sobretot per Twitter. Comença a errar. Accés sense vocalitzar. 13 Conjunt d’actors que formen part de la companyia. Li doni forma amb les mans, tal com fan els escultors. 14 Aquestes són de mar. Agafadors.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain