La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ajudi a la manera de Diana Spencer. Comunitat de sarraïns, amb personalit­at jurídica, en els regnes cristians de la península Ibèrica. És quan bec que perdo el cap. 2 Capa, sobretot de pintura. Ratlla horitzonta­l de números en un cartó de bingo. Aportació ovina al benestar hivernal.

3 Cavalls que alternen amb les reines de l’hipòdrom. Cadascuna de les dues potes dels pantalons. Escaire. 4 A les portes de Barcelona. Draps de llana basta. Expressem la nostra hilaritat.

5 Oleoresina de consistènc­ia sòlida i tova. Amarada, la roba, amb líquids que fixen i aviven els colors. 6 Germana gens carnal, a l’ascensor. Percebre el sabor. Pronunciat amb la mà. 7 Un poc de menjar. Afeblit per una malaltia greu. 8 Fonament matemàtic. Pell de bou cosida en forma de bot. Mamem sense ajuntar mai els llavis. 9 Principi administra­tiu. L’acció de protegir el peix amb sal. Reietons àrabs. 10 Nimfa lacustre. El tipus d’oli que tenia un tot un barri (un carrer, en versió original) a la programaci­ó televisiva infantil. Mitja desena de triomfador­s.

11 Pintada llibertàri­a. Enfilar-se Tourmalet amunt. Peça de roba que caracterit­za els senyors magistrats. 12 En un cert sentit, renillen com els cavalls de l’Aina. Patis interiors envoltats de pòrtics. Aquesta carn no és pas de gos. 13 Principi etimològic. Número que distingeix els competidor­s d’una cursa atlètica. Judici a la valenciana.

14 Gratada. Respirar pel nas.

VERTICALS 1 Els protozous que van de teves a meves. Musàcia de les Canàries, famosa arreu del món. 2 En un cert sentit, homosexual. Proveïda de lobus. La lletra grega més explosiva.

3 Puny d’espasa. Copiós, com el comerç alternatiu al taxi. Aquests s’encenen amb facilitat. 4 Ili, també. Imperial, sobretot si pensem en l’imperi romà. Centúria. 5 Reparteix glòbuls rojos per tot el cos. Assenyalad­a al calendari. 6 Agafador. Grinyolem en un concert del Bono d’U2. Odi incomplet.

7 Un que passa dels cinquanta. Tibada. Detura amb un cert instint paternal.

8 Buda que jau, reproduït un centenar de vegades. Aquests no són ni blancs ni negres. 9 As. Prepari l’estrena. Vagarejar. 10 Emulem els que no vocalitzen. Es parla a Vielha. Decapiten el gosset de Tintin. 11 Antigua manera de referir-se als beduïns que, per exemple, figura a l’himne d’Andorra. Beguts. Fluor. 12 Associada. Al final t’estimo en qualsevol punt cardinal. En Juli no vocalitza ni sota l’aigua.

13 Preposició cortesa. Publicar llibres de la Piaff. L’ocell més present a les obres. 14 Tranquil·litzat per jugador d’escacs. Fer desaparèix­er.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain