La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Gens polit, malgrat ser de la Toscana. Ajunteu pardals. La fruita més divertida. 2 Decidís perdre el cap per la botànica. Desproveït­s de punxes o fiblons. 3 Fan cua a cal coronel. Maseguin la roba al safareig de la bella O’Hara. Místics immòbils. 4 Gratinats al forn. Mar grega. Oxigen disjuntiu. 5 La més vibrant de l’alfabet. Sistema d’alimentaci­ó vegetal que oculta el tuareg. Ho cobreixen amb flassades.

6 Fugint del país per raons polítiques. Rumor que corre sobre les nits del teu fillet. 7 Banyegant el benestant. Remena la llar de foc perquè les flames revifin. Pit de Stephen King.

8 Sense violència. Prudent com un boyscout. Que té branques. 9 Absència de febre. Agafador que no es cansa. 10 Art petit de pesca que es cala i es lleva de mar estant. Vocabulari. En un cert sentit, és dolent en anglès.

11 En Ron es desperta trasbalsat. Aixequi. Venero una imatge sagrada.

12 Tuberculós. Planta enfiladiss­a. Comença a il·luminar. 13 Al bell mig del cel. En un cert sentit, el matà a

Occident sense clavar-li queixalada. Poden ser càustiques, però mai sarcàstiqu­es. Iode. 14 Té una certa intuïció sobre la identitat del culpable. Avança com un vianant.

VERTICALS 1 Novells. Pilars adossats a un mur. 2 Mar vast. Sorollada que fa la gent als encontorns del centre. Ens cal per respirar. 3 Tot i que sembli que es refereix a un peix de riu, és relatiu al tercer període del paleozoic, situat entre l’ordovicià i el devonià. Caigudes de vísceres, com a conseqüènc­ia del relaxament dels seus mitjans de fixació. 4 Disc compacte. Lligam. L’índex de preus al consum ha de suportar un avenç inesperat del consum. 5 Veure coses que no han succeït. Principi d’acció que ens remet a l’antiguitat clàssica. 6 De segona mà. Contenidor de terrissa. Pot destapat. 7 Nitrogen. Ho fan servir. Europeus que mai no deuen pagar en efectiu. As. 8 Eixir sense l’ex. Mata la segona. Plantes que apareixen al final de les asfíxies.

9 Aplegàvem. Enganyà el presentado­r italià. Tres de l’equinocci.

10 Empresona el franco-canari enrabiat. Provoca adhesions. 11 A les portes de Praga. S’embranca entre els hare krishna. Pronunciem.

12 S’omple de vegetació i moro de gust. Pentino el cantaor d’Elvis. Sol precedir totes les condicions. 13 Una de les peces menys capacitade­s per moure’s de tot l’escaquer. Enviat. Nitrogen. 14 Repetit en dos o més mots de les vocals a partir de la síl·laba accentuada. Eliminava una llei.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain