La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho feien amb la memòria dels seus morts quan els homenatjav­en. Obeeixi na Caterina.

2 Substàncie­s nitrogenad­es que deriven de la degradació de les proteïnes. Dèiem la nostra, segurament per Twitter. 3 El dispositiu òptic menys veloç. Agafadors de portes. Pel·lícula.

4 Sorgí de les aigües. Ovelles fecundades. El primer de tots. 5 Fer-ho servir a l’americana. El pont més intangible. No aprèn re. 6 Seguretat social. Garrotades donades a cops de tió. El sud perd el seu símbol. 7 El primer de tots. Garrepa. Confitures fetes amb most concentrat i fruites.

8 Tan de gom a gom que tot es barreja. L’examen més temut pel tartamut. Begut. 9 Topada brusca que capgira les intencions del brivall. T’associes amb un ésser que signa amb pseudònim. Estava sense vocalitzar.

10 Emetin per antena. Jaç. La nota musical més vàcua. 11 Flors en format nupcial. Cafè sense fluor. Del dret és difús i del revés t’empresona.

12 Ball sense les bessones. Desemparad­a i sense companyia. La germana gran, encara que no alleti ningú. Iode. 13 Bones lletres per designar la posició somiada pel pilot de Fòrmula I. Tasti el vi de Trípoli. En un cert sentit, la batalla per la qual tothom es mulla. 14 Palplantat, en el sentit de planter de pals al costat de tomaqueres. Persona unida a son germà bessó des de naixença.

VERTICALS 1 Tela impermeabi­litzada que protegeix taules. Afegir elements. La serp que més practica la constricci­ó. 2 Perdre’l equival a perdre els papers. Rucs. 3 Noietes. L’insult més greu que es poden llançar a la cara dues adolescent­s. Crit d’alerta. 4 Fotografia. Equips. La més vibrant de l’alfabet. 5 Has perdut la porteria de rugbi. El primer Monzó va sentir el seu udol al caire de les claveguere­s. Aïlla una vocal. 6 Mitja desena. Tres catorze setze. Sentiran. Principi literari. 7 Mesura un tipus de dopatge dels ciclistes. Que succeeix cada abril. Cabriolé, cotxe de cavalls. 8 Planta que recorda els esperits boscans. El color que formen dos pronoms febles. Principi d’icterícia.

9 Alfals. Eixerit. Ens cal per respirar. 10 En Capone. Doble puntuació dalt de la u o la i. Tres que són molt de l’Elena. 11 Viu amb amargor la solitud. Sara Ribes Batallé. Vacuna que remet a entorns ferruginos­os i rovellats. 12 Adverteix de la targeta de crèdit. Metalls nobles. Tàvec, també. 13 La pel·lícula més fina. Taula de treball escolar. Antic Testament.

14 Que són d’una gran brutor. Inocula substàncie­s tòxiques, la serp.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain