La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Gens preparat en cap matèria. Relatiu a l’humor serós. 2 Operari que treballa el coure. Produiria una picassor tan poca-solta que ningú no podria estar-se de gratar-se. 3 Tres del tenis. Xaragalls. Rodó i sense oxigen.

4 Les nenes i les antenes en tenen dues. Esgarrapés. Aeri sense vibració. 5 Soroll produït per un animal que fa servir les dents per trinxar el menjar. Protecció. 6 Sol contradir tot el que li posen al darrere. Superfície arrodonida que associem a l’amistat. Ulls de zoo. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 7 Centúria. L’esperat final del combat. Enregistra­des per les càmeres de cinema.

8 Tan radical i contundent com un revés. Mamem sense ajuntar mai els llavis. Si no camina, fa caminar. Rap decapitat.

9 Gairebé són llisos. Subtitulad­a, la versió original. Bat agitat. 10 La part posterior de les pinces. Ca. Dit d’un bosc ombrívol. 11 Ho farà servir a l’americana. Sou d’aquí al Kalahari. En un tres i no res. 12 Gros i bru. Embruta el que ataca. Resolia una qüestió complexa. 13 Volem el cap de l’unicorn. Preparat obtingut per infusió o decocció de drogues vegetals en aigua i edulcorat generalmen­t amb sucre. En un cert sentit, s’ho inventa. 14 Líquids que ens serveixen per fer-nos massatges facials. Embruneixe­s.

VERTICALS 1 Afectat per una afecció que li esgrogueei­x la pell. Gemma d’un bulb.

2 El palíndrom que fa adormir els infants. Veles retallades. Portada dialèctica. 3 Portaves. Advertit, segurament a l’ambaixada. Centúria. 4 El metall més noble d’Orient. Agrupacion­s de creients agermanats per una ceba teològica. Rosegui. 5 Aliatge al capdavant de tot cercavila. La més trencadiss­a de l’alfabet. Pregària. 6 Vomita perquè li toca la grossa. Orfe sense cap ni peus. Vibració audible. Assemblea de someres naturòpate­s. 7 Est. Pot ser un estat de perfecció espiritual o un acudit dolent. Seguretat Social. Has perdut una porteria de rugbi a cal campió. 8 Aquestes són les millors deixebles de l’oftalmòleg. L’àcid dipositari de la nostra herència cromosòmic­a. 9 Ens aïrarem. Ratpenat, segons on. 10 Em matriculo i assisteixo a uns estudis. Formar un ram de flors al paradís terrenal. Disjunció oxigenada.

11 Basques. Retalla les branques d’un arbust. Faldó de seda o d’altra tela que portaven els homes d’armes des de la cintura fins a prop de genoll. 12 Doble obstacle a la francofoni­a. Atzavara vera que guareix de tot mal. Que consta de tres peces. 13 Sentireu. Material doblement higiènic que ens neteja. Mirem bocabadats, sense ajuntar els llavis.

14 Aquesta gaudeix amb el patiment que infligeix al proïsme. Masses de paper mastegat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain