La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

-

HORITZONTA­LS

1 Mares de Roma. Esgarrapad­es com un os. 2 Veí d’estonià i lituà que apreciava molt un futbolista africà del Barça. Pugis dalt d’un escenari a fer el teu paper. Partícula negativa malgrat la presència del Níquel. 3 Crit d’alerta d’en Pep. La capa interior de les conquilles. Productes de segona mà. 4 Faci la feina cromàtica de sant Martí. Pastor que guarda les ovelles que es munyen a l’orri. 5 Rere Bella fa cançó de combat. Repetit, denota aglomeraci­ó. Has perdut una porteria de rugbi. Així comencen tots els xantatges, amb un cop d’efecte. 6 Iode. Relatius a la cua. L’adverbi dels que no són capdavante­rs. 7 Ratllava la roba. Producte químic que sembla al·ludir a un oncle refugiat sota una col. Sofre. 8 És quan mamo que no ajunto els llavis. Reduïa el mot i ho deduïa. Sala. 9 Donaran de franc productes aranesos. Les xarxes que formen les cèl·lules nervioses.

10 Conjunt de tres peces que porten els homes elegants. Dret. Tarima sense l’afegitó poètic. 11 Xavier Sala Arnalot. Contracció excessiva i sostinguda de la pupil·la. Seda avocàlica. Iode. 12 Est. Passi al pis inferior. Denominaci­ó d’origen. Ho faig servir a la manera dels sindicalis­tes. 13 Filtrar com qui marca gols. Arribaren al món.

14 Espantés. Magistrats triats cada any pels espartans.

VERTICALS

1 Tracta amb lleixiu la fusta per tal de dissoldre la lignina i deixar lliures els feixos de fibres de cel·lulosa. L’europea de l’est que va deixar més mal record durant els convulsos mesos de guerra civil a Catalunya.

2 Malaltia que menava a llatzerets. I, I, I. Pot destapat per una operació que busca el triomf. 3 El bruixot d’en Picanyol. Palmereta. Que es pot llaurar.

4 Productes bancaris gens dolents. Infern. Aram sense vibrar. 5 Est. Xàfec, aiguat, dit també de les seves conseqüènc­ies. Fito. 6 L’home que el duu a l’espatlla resulta molt inquietant. Oda incompleta. Ajunta, transversa­lment, Lleida amb Girona. Res no és. 7 Sotmeti el teixit a un bany cròmic per donar-li mordent. Plovisqueg­i. 8 Matriu. Els penjolls més útils de la selva. Has perdut la porteria de rugbi. 9 Comença a rumiar. Passo a penes fregant. Decidí perdre el cap per un terme botànic. 10 Diguis la teva. Circumspec­te, prudent. Boxes sense cap ni peus.

11 El camí dels embriacs. Els arbres més forts. Ho refà, però sense cap ni peus. 12 Gros i bru. La junta més pudent del cos. Cinc peles de les d’abans.

13 Penetrar. Jugador de bàsquet present a molts teclats d’ordinador. La cadena radiofònic­a més existencia­l.

14 Les que fan vi. Peces de terra conreables.

 ?? Màrius Serra ?? Núm 10283
Màrius Serra Núm 10283

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain