La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Vaixell de vela mantingut en fatxa, mitjançant l’argúcia de bracejar les veles d’una nau de manera que unes rebin el vent per la cara de proa i les altres per la cara de popa, per tal que la nau es mantingui aturada. Dona suport al tren més bèl·lic. 2 Conjunt d’actors i actrius d’una obra. Pecs arreplegad­es pel gos de caça. 3 Poetastre. Borats sòdics que cristal·litzen a les conques evaporítiq­ues. 4 Rata infidel, per dir-ho en boca d’un croat. Les escenes o capítols del rosari, com si diguéssim. Indoeurope­a cantable.

5 Antic Testament. Que no ha succeït mai al món real. Gran Canària General. 6 Puny d’espasa. Nota musical el doble de curta que la semicorxer­a. Parlotejo per no callar. Est.

7 Veles retallades. Feu la feina de sant Martí. Comença a atribuir-s’ho tot. 8 Societat limitada. Carregar l’ham d’aliment. Compleix les seves obligacion­s. 9 Camí d’embriac. Així comença el tedi. Dolent com un dels reis decapitats pels francesos. 10 Recipient perquè el bestiar s’hi abeuri. Nota l’absència d’oxigen. Mouen al romàntic. 11 Jornaler del camp. Oblit voluntari. 12 Carro que surt molt bé de preu. Radiaran. Tres d’un senyal. 13 Predecesso­r verbal. Faré minvar la velocitat fins a arribar a zero. A les portes de Dinamarca. 14 Cadascun dels clients. Mare massa condescend­ent amb els seus fills.

VERTICALS

1 Galledes, segons on. Treballeu a la rebotiga d’una pastisseri­a. 2 Associat a Ali. Els mascles de les bèsties més perseguide­s als canòdroms. 3 Matèria. Sol precedir l’esperança i la caritat. Sigui. Diu que ha perdut el cap. 4 Xina sense un romà. Conformen les vuitenes parts d’una negra. En un cert senti, pol·len que les abelles extreuen de les flors i dipositen en el rusc. 5 Cossos esporífers en forma de clot. Recobrem la salut perduda. La més vibrant de l’alfabet. 6 L’ham de l’alfabet. Torno a emmalaltir. Tap de suro de qualitat superior. 7 Pot ser d’asseguranc­es o de policia. Rosegador de claveguera. Al capdavant del tramvia. 8 Línia del temps al Twitter. Sortiré. Preguem.

9 Acumulació de pus en un teixit orgànic. Prové. 10 Començo a proclamar-me apolític. Fúries capitals. L’àpat més assolellat. 11 Fa un tomb. Corrues. Raresa d’ateu. 12 Em cobreixo amb un escut. Dofins grossos.

13 Vocabulari. Facin menyspreab­les. Sofre. 14 Fereix amb fletxes. Sultà siderometa­l·lúrgic.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain