La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Varietats criptocris­tal·lins de quars. Pronunciad­a en veu alta perquè en prenguin nota.

2 Matrius. Investigue­s a la fàbrica d’armes blanques. 3 Curvatura de la columna vertebral amb la convexitat a la part anterior que es dona molt a la Cambra Alta del Regne Unit. Relatiu a les veritables cèl·lules mare. 4 Lluís Nogués Oliver. Òxdi de liti conegut per la seva aigua i per la Turner. La pel·lícula més fina d’un telèfon. 5 Estructure­s que formen l’esquelet humà. Ciutadana de Damasc. 6 Sofre. Recobreix d’un vernís vitri l’ampolla de whisky perquè no se sàpiga quina beguda és, exactament. Armadura verda. Puny d’espasa. 7 Casa sense teulada. Sarga. És quan bec que perdo el cap. La teva. 8 La part davantera de l’avió. Rehabilita­ts gràcies als bons oficis dels profession­al de la salut. Ermites gens llegendàri­es. 9 Instrument músic de dues cordes. Ocultació prèvia a una cancel·lació. 10 Lloar. Remous la vida interior d’algú. 11 Tinc l’aspecte de Georges Perec. Boscos pels quals es podria perdre tranquil·lament Albert

Om. Moto sense rodes. 12 Temps mort en el joc del bàsquet. Àrabs dels d’abans. Terra que no dona gens de facilitats per al conreu. Agitació a la zona de Videoarbit­ratge. 13 L’hidrocarbu­r més estival. Llit sec de riu. Forà.

14 Greixoses, i a l’Urgell. Auxili.

VERTICALS

1 Que conté llavors d’una gramínia que duu per nom jull. Seguidors incondicio­nals. 2 Que no són pas tònics. Envileix la memòria de santa Teresa. Infusió de les cinc. 3 Relatives al sèrum. Doblegueu les branques on es posen els ocells més negres. 4 Perdo la capacitat de vocalitzar. Introducci­ons, exordis. Disjunció oxigenada.

5 Aïllem. L’àcid que provoca gota. Pals que no alimenten. 6 Camí d’embriac. Aquesta té sis cares, com el dau més convencion­al. Respiració afrancesad­a. 7 Dos romans davant de la balança alfabètica de la justícia. Collir la col i llençar-la. Les flors que més viatgen per sant Jordi. 8 Rere A ens identifica i davant I, també. Relatiu a la llenca que separa continents de penínsules. Ho maparà sense vocalitzar. 9 Adequada. Ho tibaràs. 10 Foradar el terra per mirar d’extreure’n algun tresor. La longitud de qualsevol barca té un missatge per als catalans. Ens cal per respirar. 11 Toga asfixiant. Vaca tibetana. Hams mossegats. Principi actiu.

12 Anar a topar bruscament contra algú. Ressò molt literari. Principi galopant d’alopècia. 13 Difonien rumors. A l’antiga Roma, cadascuna de les tres persones d’una associació que prenien les decisions. 14 Esmicolada, és clar que sí. Estoigs de perles que causen sorpresa.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain