La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10291

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Si li segueixes l’ona, fa boicot a les merceries. Rades. Campió a totes les baralles. 2 Principi etimològic. Intervingu­i. Netejo. 3 Torna a escollir entre tot el que ja havia selecciona­t. Ho reparin. 4 Ens cal per respirar. Conjunt de trumfos que té un jugador de cartes. Curt de gambals i apte per a la llar de foc. 5 Criat. Treballado­r i laborable, com els dies de cada dia. A les portes de Dinamarca. 6 Extrem d’ocell. Corda que serveix per a hissar i arriar una verga, una vela o una bandera. L’asteca ha perdut el punxó. 7 S’ho passa bé tot menjant fruita. Grassa patològica o petonera. 8 Remar enrere. Invalidar una teoria mitjançant una observació que la desmenteix­i. Principi d’identitat.

9 Dues que cinquanteg­en. Li doni suport financer per anar de vacances a Indonèsia. Es neuli, la planta, perquè el matí s’alça amb tot el cel tapat per núvols ben baixos. 10 Ruquet molt polit. La claror que deixa passar un cos translúcid. 11 Mitja desena. Figurem a les llistes dels que senten pànic davant dels cons de l’operació tornada. Crit que detura. 12 Pot ser un ocell o un peix. Entreveig el rostre de l’inventor del bolígraf d’una hora lluny. Nitrogen.

13 Petita historieta sense transcendè­ncia. Error que es comet per descuit. El parlen a Bangkok. 14 Tendència que impel·leix els inversors a vendre. Agitis el sac amb mitja dotzena de boles dins.

VERTICALS 1 Grava la cara dels que l’han passada. Enganxada en la clonació de la identitat. 2 L’hidrocarbu­r més estival. Aquests viuen a la diagonal d’un escaquer que sembla fruit del pla Cerdà. A la granja d’en Mallol s’hi amaga una de les fórmules noves per expressar una riallada. 3 Temps mort al joc del bàsquet. Ho embrutarà parcialmen­t a la sala de billars. Relatiu al ressò de l’Umberto.

4 Vas sanguini cabdal dels humans que mena al meu barri. Prefixos radioactiu­s d’Urani. Iode. 5 Semblant al pus. Relatius als plasmes sanguinis que es poden adquirir amb diners, tal vegada al mercat negre. 6 Juvenil de sant. Sortejats. Antic Testament. 7 Art gens religiós. Que té forma de la partícula que s’adhereix per davant o pel darrere. Pot ser de vàter o de calamars. 8 Jornades singulars com Sant Jordi o 11S. Escrits difamatori­s contra algú. 9 Iode. Nacions i/o estats. Cua enorme, vista des d’un transport públic. 10 Estava. Prínceps musulmans de l’Índia. Na Bel a les Castelles. 11 Preposició d’absència. Dividir un terreny. Centúria. 12 Els pebrots de les senyores. Pàtries de la insularita­t extrema. 13 El pis més elevat. Cantellut i quasi egipci. Crit de dolor que el patidor porta al cor. 14 Circumstàn­cia amb molt de ressò. Diables.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain