La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Òxid d’itri. En sembra qui intenta crear mala maror entre els seus consemblan­ts.

2 Ponedors. Plega de terra, segons on. Centúria. 3 Davant N informa i davant T reivindica. Cuc molt trepitjat pels tancs. Afarto. 4 Llunyana i remota. Groc fosc. La primera de les últimes. 5 Principi dual que mena a totes les duanes. Palmeretes. Camp d’eres. 6 Que conté Y. Herba laticífera que menja el conill. Iode.

7 Preposició d’origen. Relatius a la closca que ens protegeix les idees. L’honrem sense pensar en hom.

8 S’hi associï. El sentit més sentit. Ho fas servir a l’americana. 9 Fèmurs polars. Copsem la realitat que ens envolta i la comprenem. 10 Pot perdre oxigen. Musulmà de primera instància. Faig cartes o contes o relats. 11 La cabra més esvelta. Cavall vell, dolentot. El joc més oriental del Govern. 12 Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a. Vedells. Àtom sense creu. Símbol de triomf. 13 La preposició que acompanya. Telefonat al mecànic de la moto. Coces sense cap ni peus. 14 Els troncs dels arbres que cremarem. Remenades, sacsejades per la lectura dels textos del marquès de Sade.

VERTICALS 1 Influïda en la seva percepció sobre el “Poema del Mío Cid”. Orinat. 2 Posseït. Regals nadalencs. La nota musical més personal. 3 Raresa d’ateu. La flor que més busca els miralls. Trona des de la qual predica el predicador. 4 M’ho empesco tot des del principi. Faré la feina de sant Martí. Nitrogen. 5 Relativa a la vena més important del nostre organisme. Sèries de fils que van de llarg a llarg de la peça de roba teixida, paral·lelament a les vores.

6 Mata de les papilionàc­ies. Obstacle que ha d’anar malament per a la salut. Eixirà sense vocalitzar. 7 Zoraida Sardà Garcés. S’hi associï. Caldos. 8 Iode. Estellada. Marca aragonesa que deixa el bastó assenyalat.

9 Tribunal Constituci­onal. Rucades. Principi actiu. 10 Antic soldat algerí d’infanteria al servei de França. Tos anaeròbica. Que tenen ossos grossos. 11 Antagonist­es dels uns. Gràcia de l’Esperit Sant que mou l’ànima a la virtut i a la perfecció. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit.

12 Les aigües del Nil baixen agitades. Que es fa pregar. Cultura antagonist­a de la rocker retratada a la pel·lícula “Quadrophen­ia”. 13 Iode. Pua d’una carda. Espai entre banc i banc en una embarcació de rems. Cap de centurió. 14 Obries les portes de casa perquè s’hi instal·lessin nouvinguts. Llars de troglodita.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain