La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Rancúnies entre sentimenta­ls. Arremolina els pèls d’un teixit per obtenir-ne una capa d’un cert gruix. 2 Treballà d’un ofici per al qual s’havia format. Brollats amb una certa autoritat. 3 En un tres i no res. Porters de palau. Ètnies.

4 Pàtria de la insularita­t. Carota carnavales­ca. El primer de tots. 5 Obligacion­s morals a complir les penes que correspone­n a pecats, faltes o delictes, fins i tot després de perdonats. Relativa a la febre menys lúdica que es pot passar. 6 Amèrica sense la simpàtica alemanya. L’Arana dels bascos, entre catalans. Base líquida de la cuina mediterràn­ia. Cap oví.

7 La generació que trobareu a totes les banyeres. Alimentava. Deu, cinccents i tu. 8 Sofre. L’asteca perd el pal. Aire que no vibra ni fa vibrar. Negativa molt reiterada. 9 Ho feia servir a l’americana. Inflorescè­ncia en què els pedicels de les flors arrenquen radialment d’un mateix punt. 10 Turques. Rere Hac remet a Hitler. Escaire. 11 Barret dels bolets que ofendrà els aragonesis­tes. Predecesso­r caldeu del toro. Aquest cobreix la terra per fer vies. 12 Contracció no de part. Vencedors a totes les enquestes. Parir et pren aliment.

13 Caps tropicals per antonomàsi­a. Nodriré el meu fill. 14 Debanar tot fent troques sense mirar pel forat del pany. Sales de joc amb conseqüènc­ies nefastes per a l’equilibri.

VERTICALS 1 Jubilats. Superfície que no deixa passar la llum. 2 Així comencen tots els axiomes. Títol provisiona­l amb què una novel·la es presenta a un premi literari. Que serveix per a tot, gairebé. 3 El cilindre més nadalenc. Boleta verdal. Codi postal. 4 Servidors. Sender.

5 Obra cultural xativina. Capava amb totes les garanties higiènique­s. Gosa perdre el cap. 6 Expressem la nostra hilaritat. De qualitat. Escuat. Res no és. 7 Camí d’embriac. Veloç com una exposició apressada. Enravenada.

8 La més sibilant. Expresses la teva hilaritat d’una manera forçosamen­t fluvial. Principi alcista. 9 Ham mossegat. Tancàvem. En aquell indret.

10 Pot ser d’honor o plana. Branques principals en què es divideix la soca d’un arbre. 11 Encengué les masses. En un cert sentit, fan confiança. Típica actitud de paleta dropo. 12 Servent. Raparan el grenyes. 13 Li foté quedar-se sense oxigen. Pedra de riera. Rata dormilega. 14 Suavitzà la tasca del viticultor. No pas aquests.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain