La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra Núm 10317

HORITZONTA­LS 1 Ornament de balcó que denota festa grossa. Escumeu amb un bon humor innegable.

2 Iode. Assumpte. Trenco un os. Nitrogen. 3 Avançares per la piscina olímpica. Introducci­ó d’una composició literària sobre cereals que canvien de nom. 4 Young Qualifiers. Serveix perquè les parets pugin ben dretes. Del dret és difús i del revés no et deixa anar. 5 Augment de la moda. Ínsules que perden el sud. Sol sonar per damunt del sol. 6 Giravolti tot ballant pels salons de Viena. Droga o sabor. Riu centreeuro­peu que provoca rinitis. 7 La primera que va comprovar el baix nivell cultural d’Adam. Rosegui a l’estil montserrat­í. Esforç per eliminar les sibilants.

8 Darrers. Conjunt de senyores que demanen. Cinquanta romans i noranta graus. 9 Tres d’en Vettel. Planegi alguna malifeta. Crit d’ovella quan toques el timbre. 10 Acollirà en una residència les cuineres de Sils. Faig forats al terra per plantarhi vegetals. 11 Cu. Impactada, en estat de xoc. Que pertany al palau.

12 L’univers prosaic. Liliàcia bulbosa. Queixa humida. 13 Reis sense corona. Aquesta té la mateixa temperatur­a mitjana a l’estiu. Trobem un riu italià a Polònia. 14 Subornat a còpia de pa amb tomàquet. Condimenti. Vesc escapçat.

VERTICALS 1 Us moríeu. Grec que precedí els doris i els jonis. 2 Disjunció respirable. Uniformes. El palíndrom mallorquí per antonomàsi­a. 3 Davant Max l’embogeix. Batega amb força. La part inferior del bust. 4 Furtes. Pàtria màxima de la insularita­t més extrema. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit.

5 Comença a serigrafia­r. L’Irma surt tot escuada. Persecució a la cuinera.

6 El revisor foragita la monja. Les cartes que, en teoria, contenen el nostre periple futur. 7 Est. La Cambra alta. Emissores d’àudio. 8 La part posterior del bosc. Aquesta hi toca. Aprovada. 9 Caci perdius amb un parany concret. Om de capçada més ampla, sense cap relació amb els humans. Se li barreja l’alè. 10 Rei romà. Paradisíac­a. Ribes gens romàntique­s. 11 Instrument­s de vent que poden contenir serps. La nota més activa. Lent d’augment per veure la marededéu de Guadalupe. 12 El final. Remolí. Est. 13 Al bell mig del cel. Sentir un desig urgent per satisfer els somnis dalinians. Africans que passegen per Addis Abeba com qui va per casa. 14 Ajuntaran. En un cert sentit, anar-hi equival a anar de bòlit.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain