La Vanguardia

Franco, a la presó?

-

Avui dia, el Govern català està empresonat i a l’exili pel fet de voler complir el mandat de la majoria del poble català que vol fer ús del seu dret a fer un referèndum i poder decidir si vol ser independen­t o no. En aquesta situació, Espanya els acusa de “cop d’Estat” i amb sedició, rebel·lió i malversaci­ó de fons públics.

Per tant, resulta que declarar la guerra el 1936 es considera legal? I voler fer un referèndum el 2017 es considera sedició i rebel·lió? Donar la veu al poble i fer-ho pacíficame­nt s’ha de penalitzar amb presó però declarar la guerra i matar milers de persones mereix elogis i condecorac­ions?

Jo no hi entenc, d’això que s’anomena justícia, i per tant no sé si Llarena i la justicia española actuen de manera legal o no. Oi que Franco va instaurar una determinad­a legalidad? Oi que els que pensaven com ell eren els legales? I els que no, eren els ilegales? Aquesta manera d’actuar, encara que fos legal, era una manera justa? Aquesta és l’herència de la justícia que es deriva d’aquella legalidad, legalitat derivada de la Guerra Civil? Jo, en la meva ignorància, crec que en aquesta Espanya es confonen els significat­s del que és la “legalidad del Gobierno” amb el que és una justícia de veritat i no una justícia de ficció. NARCÍS BANCHS I VALLS Gelida

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain