La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10323

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Quantitat d’exemplars que s’emporta el vent per la xemeneia. Baf intens que pot provocar una befa.

2 Aquesta és una inútil integral. Tragué a tota castanya pel tub d’escapament.

3 A les portes de Finlàndia. Triguem. L’infern mai no és complet a l’ovari d’una flor. 4 Reietó àrab. Li treu el pinyol. Ens cal per respirar. 5 Llits portàtils. Pactes que se’ns escapen dels dits. 6 Amèrica sense la simpàtica alemanya. Port de muntanya que ens afecta la gola. Menta que no ens deixa vocalitzar. Infusió a les cinc de la tarda.

7 Així comencen totes les rivalitats. Suro de la primera pela després de treure el pelagrí. Flor heràldica que alguns confonen amb un fals pronom feble. 8 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Xica decapitada. Sistema operatiu dels mòbils iphone. Comença a salvar-se. 9 Marxà del paradís tot fent un parlament. Evidenciem que portem pals. 10 Rovellares. Ves que no t’agiti. Iode. 11 Gens contundent. Principi administra­tiu. Minvo l’efecte tempestuós.

12 Sol anaeròbic. Abaixàveu el cap amb l’actitud de pegar banyada. La pel·lícula més fina. 13 Remenar els troncs de la llar de foc amb voluntat piròmana. En un cert sentit, ardit i valent com un guerrer. 14 No tires pas pel dret, sinó que busques el camí més llarg. Arrendatar­i o cobrador del dret de cisa.

VERTICALS 1 Es farà el milhomes mentre frega els vàters. Conjunt d’elements que componen un esquelet, tal vegada el del pianista de “Casablanca”. 2 Sol contradir tot el que li posen al darrere. Begui per oblidar el seu complex d’Èdip. Té un atac d’entusiasme malgrat la pèrdua del soldanat. 3 Relatiu a l’antiga Rètia. Habitava entre viticultor­s. Iridi. 4 Irrompo en escena de cop i volta. Sobrepassa­r la data límit marcada. 5 Tàtar sense l’as. Càrrega d’un animal de bast. Les hores centrals. 6 El gènere de peixos que comprèn, entre altres, el bacallà, la mare de lluç, la mòllera i la faneca. Sempre sona per damunt del sol, encara que no sigui a Califòrnia. Emprenyat d’ofici. Sofre.

7 Est. Alabà en grau summe. Antiguitat vital. 8 Imitador. Els arbres que més es mullen. Senyoreja una de les planes més conegudes de Catalunya. 9 Sense queixes al Baix. Relativa a una cima. El transport més veloç. 10 Amuntegant coses. Maquis, en terminolog­ia no històrica sinó zoològica. 11 Esberlant la pedra de manera ben infantil. Aquesta la posseeix. Bea decapitada. 12 Banc de sorra que es forma al litoral a la desembocad­ura d’un riu. Cansament. 13 Del que s’agita. El més simple dels hidrocarbu­rs de la sèrie olefínica. Dic que no mentre xipollejo. 14 Les que se’n surten bé. Queixar-se com un gat escaldat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain