La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra Núm 10329

HORITZONTA­LS 1 Material de molts elefantets asiàtics. Torna a repartir fusells. La més trencadiss­a de l’alfabet. 2 A vosaltres. El ferro al roig. Companys sentimenta­ls sense dret de cuixa. 3 Fraccions de número de Nadal. Client de radiofonis­ta. Centúria. 4 Iode. Remenant. Que succeeix de debò. 5 Atenyin tots els llocs de responsabi­litat. Relativa als àngels més finolis. 6 Rimem sense cap ni peus. Sentissin. Exalta els ànims de tothom, i això que no vocalitza. 7 Desaprova, renya. Anul·li una sentència en virtut d’un recurs de cassació. 8 Embelleixo. Ho anivella. La preposició d’origen. 9 Ho elabora musicalmen­t. Roseguin allò que abans havien gratinat. Conjunt d’estris per a la feina. 10 Conducte membranós per on l’orina acumulada a la bufeta és expel·lida per la contracció vesical. Firmi, però pel cigne. A les portes de Bratislava.

11 Sud. Delegats territoria­ls d’un monarca. Estri que trobareu a la feina. 12 Crido com una oca en un rodatge. Fracció de moneda que

precedeix el clam de pica, pica, dineret. En Capone. 13 Jornada per a inversors. Xerrar. Cec. 14 Finestra amb reixa. Sotmeto a pressions i fregadisse­s, com qui maura la roba al safareig.

VERTICALS 1 Plet. Enterbolir l’enteniment. 2 El més ruc de la base. Protegir del sol. Ens hi aliem sense cap ni peus. 3 Puny d’espasa. Barret. Traslladà els diners a l’estranger d’amagatotis. 4 Situà una estàtua en el seu lloc. Relatiu al vas sanguini més important del cordats. Cruïlla entre l’erotisme i la pornografi­a.

5 Malastruc, de mal averany, funest. Se n’apropia sense tenir-hi cap dret.

6 Corda gruixuda d’espart que trobem quan ens deixen en arresta domiciliar­i. Mimar algú altre. Principi administra­tiu. 7 A. Es prepari per a l’estrena de l’obra. Vagareja, vibrant.

8 Vocals no accentuade­s. Relatiu o pertanyent al sistema de pesos romà basat en l’unça de pes equivalent a l’as. 9 La més vibrant de l’alfabet. Que conté itri, com qualsevol substància cítrica. El reialme de Mahoma. 10 A l’entrada de Madrid. Equivalent a algú altre. Si no vols pols, no hi vagis. 11 Que no té una forma definida. Peça teatral breu d’un caire humorístic, saludable i polit. Sofre. 12 Anagrama i Sírex, cantant ben barrejats. S’instal·li a la nacional dos. El nord de l’oest. 13 Centímetre cúbic. Criatura sense clavícules. En un cert sentit, de dimensions considerab­les. 14 El moment més explosiu d’una bomba. Deixo els dits de les mans més freds i insensible­s.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain