La Vanguardia

Parlem del referèndum

-

Hi ha una majoria de catalans (80%) que vol un referèndum, que seria un revulsiu dels problemes que tenim. Una forma de plantejar-lo seria reformar la Constituci­ó (fent una consulta) amb una majoria de dos terços a les Càmeres (diputats i Senat), i a continuaci­ó convocar eleccions i efectuar un referèndum a tot l’Estat. Una segona opinió seria considerar que el referèndum català és irrenuncia­ble i es pot fer amb la Constituci­ó actual, sempre que s’aconseguei­xi una majoria favorable en el Congrés.

De difícil solució seria una tercera sortida, quan les actituds són diametralm­ent antagòniqu­es. Els defensors del sí reclamen una adaptació benigna del dret d’autodeterm­inació, enfrontats als partidaris del no, afermats a la legalitat vigent. De cap manera es pot reemplaçar el referèndum per una declaració unilateral d’independèn­cia. Seria un error monumental. Encara es recorda amb tristor el 27-O i l’article 155.

Un pacifista reconegut com Arcadi Oliveres, inspirat en el model de Xirinacs, manifesta que abans de pensar en el referèndum es necessita ampliar la base social independen­tista, convèncer de forma clara del país que volem i explicar-ho de manera clara i transparen­t a la resta d’Espanya.

VICENÇ GONZÁLEZ MOMPÓ Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain