La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10355

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Fas menys penetrant, sense inspiració. Transpirad­a. 2 Instal·lació institucio­nal en una frontera. Torneu a fer una capa de pintura. 3 Pot ser deserta o de cases. Part d’una obra de teatre. Tipus de missatge. 4 Cobert del teixit que surt de les ovelles. Metalls que podríem definir així: Er Er. Ens cal per respirar. 5 Radical orgànic univalent derivat de l’età. El doblego tot escoltant un concert de flamenc. Raem encaputxat­s. 6 El mallorquí. Aniria d’una regió a un altre. Sodi social. 7 Sofre. Que existeixen al món constatabl­e. Arbratge. 8 Topes contra un os i el fas desaparèix­er. Talleu la gespa. L’element químic que surt a més pel·lícules de l’oest. 9 Apressà. Subornen algú a còpia de pa amb tomàquet. Principi i final de peatge. 10 Treball dur. Antiguitat vital. L’univers sense afegitó poètic. 11 Ho facis servir com si fos un set de tennis. Tros d’herba que pot semblar formatge. Vermell. 12 L’auxiliar que fa riure. Sala de transmissi­ó de coneixemen­ts. Pot ser la de l’embut o la del Talió. Disjunció. 13 Comença a adotzenar-se. Aprima la punta del ganivet per escampar el foie. Vers bíblic. 14 Centres que poden acollir moltes entitats de la societat civil. Fa.

VERTICALS 1 Regidor. Envaniment que no requereix calefactor­s. La muda que pot ser intercalad­a. 2 Poc punxegudes, les banyes que veiem a les casulles. Valorada. 3 Sal de l’àcid màlic. Dominés un grup humà. Pinyol d’oliva. 4 Que no té cap oposició ni dissidènci­a. En un cert sentit, d’aquesta manera. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 5 Bo. Associar. Habitual. 6 Sofre. L’Antic Testament. Mol·lusc d’un bellíssim color blau. Elfs encaputxat­s. 7 El partit que Puigcercós ha portat sempre al cor. Naveguen d’una manera determinad­a. Biga transversa­l que, col·locada entre les dues costelles de cada quaderna, serveix per subjectar-la i alhora sostenir una coberta. 8 La que fa set. Matriu. Mamem sense ajuntar els llavis en cap moment. 9 Viurà una desfeta. Regidor de l’Ajuntament. Fluor.

10 Sol precedir totes les condicions. Enterbolei­x la visió matinal en moltes contrades lleidatane­s. Pèl agitat.

11 Escampi la mantega. Associació de balladors nacionals. Viatge de les abelles del rusc a les plantes i viceversa. 12 Tractada per la dependenta. Roda de premsa. Marejat fins a la basca. 13 Deix que exclou un cert to romà. Amari el terreny. La part posterior de l’iglú. 14 Màquina que imita la figura i els moviments d’un ésser animat. Deixa el terreny ple de llot, una riuada.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain