La Vanguardia

El Papa a Abu Dhabi

-

Darrere l’estil personal de cada Papa i del seu carisma no s’ha d’oblidar la poderosa Secretaria d’Estat vaticana i la seva diplomàcia. Cada viatge del Papa està delimitat al centímetre. I malgrat l’escassa rellevànci­a que ha tingut el seu viatge a Panamà per celebrar les Jornades Mundials de la Joventut –possibleme­nt per ser un viatge apostòlic i no polític– el viatge a Abu Dhabi es pot inscriure en els viatges polítics, o per ser més exactes, metapolíti­cs.

No és el primer cop que el Papa visita un país de tradició islàmica, però els Emirats Àrabs, malgrat la seva interdepen­dència de l’Aràbia Saudita, són un referent de modernitza­ció. Certament, a Abu Dhabi la presència de cristians i catòlics es limita a treballado­rs estrangers. Als Emirats passen coses, i l’Església catòlica no pot estar absent d’aquests canvis que poden servir per aprofundir en el diàleg interconfe­ssional. I és un país tolerant amb les religions. Prova evident és que la visita del Papa obeeix a una invitació personal del príncep hereu, el xeic Muhammad bin Zayed al-Nahyan.

Mentre que els creients podem reconèixer que el viatge obeeix a una inspiració de l’Esperit, els no creients faran bé de reconèixer el lideratge espiritual del Papa Francesc.

ENRIC NEBOT

Celrà

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain