La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10356

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Treballeu amb tot l’afany perquè tothom compleixi els seus compromiso­s. Dit de l’embrió originat en un primordi seminal anàtrop. 2 El cas que et fan els que no et fan cas. Cadascuna de les set peces negres d’un conegut trencaclos­ques xinès. Maduresa paulina. Res no és. 3 Don Bosco beneït. Donat molt de benefici. Ritu sense cap de cerimònies. 4 Emprenyade­s a la irlandesa. L’aliatge que anagramitz­a la cera. Anvers prosaic. 5 Modalitat de gimnàstica sueca basada en una sèrie de moviments ràpids amb acompanyam­ent musical passat de moda, com el que li agradava a Jane Fonda. Hi posava manetes. 6 Límit egipci. Poden ser de sant Martí o de Robin Hood. Bo. 7 La fase del son que és olímpica. Núvol en llenguatge poètic. Hiat sense la muda. Centúria. 8 Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. Mesura de rei daurat. La francesa més dolça de la pastisseri­a. 9 Molibdè. Poden ser drets, guàrdies o societats. Musulmà de primera instància. 10 L’aprimin de la punta. Festa d’aniversari. 11 Tornant a posar al foc,

un cop cuit. Noia jove. 12 El cap de l’agaporni pot ser un cap militar turc. Plovisqueg­in. Cívic, però sense els romans del mig. 13 Pilota que no s’aixeca ni un pam de terra. Vibració personal que experiment­es quan passen coses al teu voltant. El cos de les rees. 14 Armadura verda. Retard de fruit silvestre i color lila. Posició en l’escalafó militar.

VERTICALS 1 Horòscop en una embarcació inflable. Xoparà. 2 Revestir amb una capa de quitrà calent les juntures dels taulons d’una barca. Negar sense dir pas que no. 3 Tastaríem un vi libanès. Edicte del tsar. 4 El mallorquí. L’acció de posar-se al llit i roncar. Principi administra­tiu. 5 El primer de tots. Li passaren la pilota i li va anar la mar de bé. Pasta gansa. Est. 6 La pots començar pacient, et pot fer posar malalt i l’acabes fet un doctor. Mig navili. Malmetem. 7 L’auxiliar del Dragon Khan. Perd la posició i va per terra. Em faig molt amic d’algú. 8 Cadascun dels contorns sortints d’una punta. Rinxola. Normal, però bé. 9 Milla peninsular. Palmereta que capgira la funció de na Diana. Relativa a la llenca de terra que impedeix el naixement d’una altra terra illenca. 10 Exhibició quasi mèdica. Relatiu a les muses. 11 La teva. Ros no oxigenat. Vies excrementí­cies. El metall més noble. 12 Dolent com un monarca francès. Crida tipogràfic­a. As. 13 Ens cal per respirar. Tàvec. Feien el primer cop en un partit de tennis. 14 Fruita vestida de dol que fa pensar en la lluna. Cabirol que no sap quin és el seu paper a la vida. Principi de ceguesa.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain