La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Pronunciar­às en bon francès el cognom de naMargueri­te. Feia les maletes per anar a San Francisco. 2 Ens cal per respirar. Comiat. Pot ser vital o judicial. Fluor. 3 Faig memòria. Que no l’afecta cap virus.

4 Principi d’identitat. Fem anar el cervell de manera lògica. L’àcid més temut pels poagrosos. 5 Relatiu ocult en paraula equina. Mortals, a còpia de llets. Antic Testament.

6 S’ho mirin. Glaça. Sostenidor­s anglesos al Brasil. 7Neci decapitat. Digerir. La carn menys feta. 8 Trossos de fusta extrets del tronc d’un arbre que poden servir de seients. Copsin musicalmen­t. Cada pizza en té dues com aquesta. 9 Comença a llegir Rilke. Amorriï el bestiar a l’hora de la migdiada. Així acaben tots els clàssics acudits de “cunyao”. 10 Planta espinosa de les umbel·líferes. Faig forats al camp per plantar-hi vegetals. 11 Ens cal per respirar. Incapacita­t de coordinar bé les accions musculars en la marxa. Acostumat.

12 Tonalitat. Gens donat a gastar més del compte, ni que sigui en lli-

bres del Paul. Monarca rus. 13 Tela esquinçada per dalt. Manies extremes que sentim per la gent que avorrim. Aptitud de vi que en determina l’origen. 14 Tindria una certa identitat. Estri per a la feina. Ho coneix.

VERTICALS 1 Cultures gregues en les quals es devien inspirar els creadors dels Doritos. Cames de gall. 2 Iode. Endolceix. Crit de celebració taurina. 3 Davant el número 1 transforma Jordi Basté en número 1. Substància cristal·lina amargant que ocorre en les fulles del grèvol. Armadura verda. 4 Embelleixi. Més xibeca que no pas mussol. Iode. 5 Tindrà una identitat fina quan se senti angelical. Napen sense vocalitzar. Prudent com ella sola. 6 Xiscle. Criminal.

7 Est. Brandi la bandera d’una ONG. Ala del parell anterior dels coleòpters, dura i coriàcia, que serveix solament per a protegir l’ala del parell posterior. 8 Molibdè. Instants que es perllongue­n per sempre més. El transport més veloç. 9 Boví que té entre u i dos anys de vida. Pota escapçada. Riu centreurop­eu. 10 Associació de gamarussos mediterran­is. Relatius a les llets reiterades. Dea decapitada. 11 Que té el nas aplanat de tant llegir “L’estranger”. Ribes gens romàntique­s. Llanternes que il·luminen terrenys. 12 Mancat de cua. Menges que et permetrien alimentar-te del vent. Sofre. 13 Mitja desena. S’instal·larà entre el brancatge. Remenada amb intencions piròmanes, la foguera. 14 Provoca canvis. Predecesso­r del cinema que donava voltes i més voltes.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain