La Vanguardia

Eixamplar la base?

-

A principis del 2005 l’independen­tisme català vorejava el 20% i a hores d’ara ja se situa quasi en el 50%. Però què passarà si arriba al 60%? El sempre sagaç Enric Juliana augura que serà imparable. Cal, doncs, com defensa ERC, eixamplar la base? Sinceramen­t penso que no.

Analitzem com es va passar del 20% al quasi 50% i entendrem el que vull dir: recollida de signatures del PP “en contra de Cataluña”, dues legislatur­es de Mariano Rajoy i Soraya Sáenz de Santamaría, sentència del Constituci­onal... I a hores d’ara? Presons provisiona­ls i exili. Renaixemen­t d’Aznar. Vox, Casado i Rivera. Manifestac­ió en contra de Catalunya diumenge. Declaracio­ns d’Alfonso Guerra, de Josep Borrell i del fiscal Pedro Rubira, trasllat dels presos en gàbies intolerabl­es, vídeo inefable de la policia... No acceptació d’observador­s internacio­nals durant el judici. Criminalit­zació del relator...

¿I si hi afegim una sentència dels presos sobiranist­es condemnatò­ria exemplar, un 155 permanent, el tancament de l’estimadíss­ima i sempre ben ponderada pels catalans TV3 i l’espanyolit­zació de l’escola? No és gens d’estranyar que s’ultrapassi l’esmentat llindar del 60%. No cal eixamplar la base, només cal no continuar tirant-se trets al peu, i esperar pacientmen­t.

JOAQUIM VALL I MORATÓ Sant Quirze del Vallès

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain