La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10358

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Gens enèrgica, gairebé mancada d’activitat. S’apunten a un partit polític. 2 Aquest no reté cap informació rellevant ni té memòria. Posa una safata al forn perquè es cogui bé i vagi agafant color.

3 Gran Canària. Vinyes. Pinyol tot salivat. 4 Apressar. Digeria. Pot agitat. 5 Que té closca. Tripaire. 6 Truja decapitada. Dolors o gargalls. La nota musical més personal. 7 Dues escales de pintor obertes. Aquesta és una divinitat que podem abreujar amb dues consonants D i S. Rude i encaputxat. 8 Res no és. Peça de ferro que serveix per a ajuntar dues coses. Comença a veure la regió uvular. Desa el cap. 9 Es reté de mostrar símbols religiosos. Portes o bitllets que et permeten franquejar­les. Fluor. 10 Esperit. El peix més religiós. 11 Substància emprada com a cosmètic de la pell, especialme­nt de la cara, per a embellir-la. Materials de fibrocimen­t que han resultat ser especialme­nt damnosos. 12 La nota musical més vàcua. Nena petita. Bordegasso­s. 13 En un cert sentit,

li marcaré el camí perquè no es perdi. Un altre nom de l’anagnòrisi del teatre grec i llatí, aquell moment de clarividèn­cia que dona a l’obra un tomb decisiu i mena l’argument al desenllaç. 14 Mares massa condescend­ents amb la descendènc­ia. Trossos de carretera.

VERTICALS 1 Expressat la felicitat. Embellirem les haveries. 2 Fa amb els mots el mateix que fem els crucigrami­stes. Bola terrestre.

3 El gran Mèxic. Gisela Serra Joan. Signe d’identitat del camell. Armadura verda. 4 Emprenyada perquè se li enrogeixen les ferides. Sortia.

5 Transpirar­à. Moviments que provoquen els canvis buscats. 6 Comença a ser adinerat. Construint coses del no-res. Ho cogués sense vocalitzar. 7 Gens pietoses. Pocavergon­ya que fa el que li rota quan li convé. Est. 8 Descreguda o, més aviat, creient en la inexistènc­ia de Déu. Aquest s’excedeix a l’hora de cobrar interessos. Has perdut la porteria de rugbi. 9 Fluor. Pautava la melodia amb l’ajut d’un metrònom. Agitem el gas. 10 M’ho inventaré. Xisclant. 11 Fatigat com un campió. En un cert sentit, ho faci servir. Aixecar una estàtua. 12 Diu que ha perdut el cap. Així comencen totes les operacions. Separa l’estaca d’aquell lloc on havia estat clavada.

13 Interrogac­ions que es fan servir com a figura retòrica. Sentim un cert neguit per anar a l’Índia.

14 Clavi pals entre tomaqueres. Peces de malla que componen una nansa de pescar.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain