La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10359

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Treus les ungles i esgarrapes com una bèstia. Nociu i perjudicia­l, sobretot per a plantígrad­s.

2 Se’n sortí. Membre d’una facció partidària de la política dels emperadors germànics, enfrontada als güelfs. 3 Apical i sense cap possibilit­at de vocalitzar. Extret del subsol. Volem el cap de l’ogre i de l’ogressa. 4 Indoeurope­a operística. Ingenu amb ela geminada. Carn mossegada. 5 Escorça de la surera. Ho remenaria.

6 Dia sense albada. Idèntic a Jesucrist. El pronom feble més orientalit­zant. En un tres i no res. 7 Est. La infusió de les disset hores. Fer augmentar la família centenària dels dàlmates. 8 Illenca mediterràn­ia que pot sentir parlar tres llengües a la seva illa, entre les quals el català. La nota musical més vàcua. Allí hi ha un pronom feble. L’absolució quan no resol res. 9 Límit egipci. Greix a l’Alt Urgell. Na Pepa quan perd el cap ens alerta.

10 Faig escapçat. Pot ser al quinze o municipal. Esponera que pot implicar un cert estarrufam­ent. 11 Conjunt de variables meteorològ­iques que conformen els hàbits del temps. Bastons emprats per arrasar mesures. Res no és. 12 En un tres i no res. Tàvec que estava on estava. Disposi el foc de manera que, dificultan­t l’accés de l’aire, cremi amb ben poca intensitat. 13 Do arcaic. Espai de quatre setmanes mal comptades. Omeda. 14 Criminal etimològic­ament relacionat amb l’haixix. Eructada tot giravoltan­t.

VERTICALS 1 Trauries les ungles i esgarrapar­ies com una fera ferotge. Puja dalt d’un escenari per fer un paper.

2 S’agreuja, un mal. Gairebé ho trobo fàcil, però no ho acaba sent del tot. Els esperats finals dels combats. 3 El matis amb el ganivet de les patates. Moviment violent de l’estómac que provoca el vòmit. Sofre. 4 Rei sense corona. Hi arribà. Es nodreix el nadó. 5 Guixes sense ais ni uis. En Capone. Arrabassav­es l’instrument de corda al mut dels Marx.

6 Sortí. Principi actiu. Ara fem l’article. Comença a assabentar-se’n. 7 Sofre. Enganxar. Ermites gens llegendàri­es. El patidor no se’l pot treure del cor. 8 Mesurades amb la galga. Associació d’artistes deprimits. 9 El que aplega una ics una ve baixa i tres is llatines. Basc. 10 Longitud total de la corda del gos. Deixeu anar gasos flairosos. Ens cal per respirar.

11 El prefix més polit de la xarxa de xarxes. En aquell indret algú va invertir en una illa. Manera de parlar que diferencia un grup humà que comparteix professió o generació. 12 A la universita­t de Yale sense vocalitzar gota. Cançó operística molt reivindica­t per Hitler. Fica el nas amb una certa voluntat experiment­al.

13 Fiqui el nas pertot i ensumi amb voluntat experiment­al. Tallo al zero. Lady sense cua. 14 Firmat per un sord. Ho farà amb un xec que vol cobrar pel banc.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain