La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Núm 10361 Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Senyores que tenen temperatur­a. Alabat. 2 Que té forma de l’instrument de corda que associem a l’emperador Neró. Cobrament injust per abús de poder.

3 La part més institucio­nal dels bonus. S’incorporav­a al cabal gran. Cors anaeròbics. 4 Fonament. Arbust de les verbenàcie­s. Remes enrere entre espies. 5 Iode. Emprenyame­nt a la irlandesa. Reproducci­ó sexual a partir de dos gàmetes morfològic­ament idèntics. 6 Encarta síl·labes on no toca (i taca). No és pas una qüestió d’estil. Gide quan no vocalitzav­a.

7 Ho conec, i és a la brúixola. Només li falta un apòstrof per ser. Regal que provoca moltes decepcions per Reis. Acaba com comença. 8 Una excusa ideal per no aixecar-se del sofà. El porc que més punxa. 9 Rodolí que fa pudor de socarrim. Porteu cap a sobrevent el puny baix d’una vela baixa i el fermeu al costat del vaixell amb l’amura per poder cenyir millor (i si no heu entès res, penseu que la paraula clau és l’amura). Tribunal de Gendarmes Zoofílics. 10 Est. Només

va a menjar als llocs on tenen molta barra. El prefix que redueix. 11 Aparell gimnàstic consistent en diverses seccions de fusta, les quals, superposad­es, permeten de formar diferents alçades. Infusió. Repeteixin al final de l’actuació. 12 Animal que pot aixecar el vol. Raconada dins d’una paret. Cega que no vocalitza. 13 Una grega al capdavant de Roma. Bolet quasi reial. Inclina els pals cap a proa. 14 Pals de bandera presents a les subhastes. Practicant de l’efecte mirall.

VERTICALS 1 Borrallons de neu. Arranja motors de manera paternalis­ta.

2 Estri de la feina. Que no sap el que se suposa que hauria de saber. En un cert sentit, cort de porcs. 3 Cremat. Gens pietosa. En un tres i no res.

4 La divinitat més corejada als camps de futbol. Batuda. Taverna d’aspecte dubtós. 5 Un poema a la pagoda. Ajupint. El mallorquí. 6 Gibrella. Ho és una barra de pa alís. Corri pensant només amb el cap. 7 Al bell mig del cel. La flor dels ingenus. Justegi. 8 Ple de greix com en Iogui a cal copríncep. Pot ser de confiança o vitalici. Mulla perquè no mira. 9 Companya sentimenta­l. Na Bea quan perd el cap. Llei sense titular. 10 Ala malgirbada. Tombeu. Mancat de poliment. 11 Ho valc només si tot funciona. Aquests tenen el cap molt clar. En un cert sentit, deixem per mort. 12 El pelem a la manera dels occidental­s. Escullis. Principi administra­tiu. 13 Ventilació dels espais per obertura. Foc! 14 Banyegada, a còpia de cops de cap. Gitano hongarès.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain