La Vanguardia

A l’oposició, no a presó

-

Tinc sentiments contradict­oris. Davant la desmesura de la llarga presó preventiva i de les acusacions de rebel·lió, em solidaritz­o totalment amb els presos i preses i les seves famílies. Estem davant un greu problema polític que la via de la duresa judicial i l’escarment només enquistarà i agreujarà, provocant molt de patiment humà, que s’ha de denunciar per injust i per inútil. El que es debat en un Parlament democràtic pot ser anul·lat si no compleix amb les normes legals establerte­s –com és el cas–, però és absurd perseguir-ho penalment.

L’aspiració a la independèn­cia és plenament democràtic­a, per bé que no puc deixar de criticar, també amb força, unes actuacions polítiques dels líders que el setembre i l’octubre del 2017 van creure que podien decidir unilateral­ment –i amb mig país en contra– trencar amb l’Estat espanyol. Alguns han reconegut que anaven “de farol”, però llavors són uns irresponsa­bles que no coneixen –ni respecten– la meitat del país que diuen estimar. I són incapaços de governar-lo, com està demostrant l’actual Govern.

Certament, no els vull a la presó, però a l’oposició sí que es mereixen anar-hi, tot i que això ho ha de decidir la ciutadania, no els jutges.

XAVIER RIU SALA

Barcelona

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain