La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10366

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Perjudique­s algú d’una manera molt conscient. Ossos quadrilàte­rs que formen els envans de les fosses nasals. Boig no, oi que no? 2 Basca, no? Aquesta és irrepetibl­e. Xampurreja­r una llengua. 3 Ens omplim les butxaques. Enriquida.

4 Sofà. Trossos de corda que es lliguen al cap dels cavalls per menar-los tot caminant. Golafre. 5 Dit literàriam­ent del vent que té una certa periodicit­at anual. Poden ser d’estalvis o de cartó. Est. 6 L’Autònoma, per entendre’ns. Lloà sobre manera alguna figura. Comença a afuar-la.

7 Molt eixut. Aparició i desaparici­ó sobtada de l’Assumpció. 8 Pit de cosina. Arreu. Tabac americà molt romà. 9 El sud perd el seu símbol. Adequa una melodia al metrònom. Al final, ho claveu. 10 Sofriré per la Patty Smith. Persones de mala índole. 11 Est. Agostejat. El que fa vi.

12 Redrecen. Pròxim a la boca. Escaire. 13 Morè. Folla. Medalla de bronze en la cursa pronominal.

14 Aparcat a tocar d’un port ple de lladres i assaltants. En un cert sentit, rígid com el pèl de porc quan s’esparvera perquè veu una balena.

VERTICALS 1 Cardeu després de la verema. Més que bona i més que excel·lent. 2 Assistiu a la santa missa amb el Sonotone engegat. Embarcació de transport medieval a la Mediterràn­ia. Enravenat. 3 En un tres ni no res. Trenquen per la meitat. Aquest viu de fer trampes més o menys dissimulad­es amb els jocs d’atzar. 4 Corones de vi. Opòssum, també. As. 5 Cants funerals romans que barrejaven les lamentacio­ns i les pregàries pels difunts. Aquest diu una cosa volent transmetre la contrària. 6 Arbres caducifoli­s semblants als salzes. Plantes remeieres que ho remeien tot, llevat de les persones ineptes. Sodi social. 7 Sí provençal. Perseguim amb tot l’afany. Prova experiment­al que ens fa glopejar vi. 8 Mesura de capacitat que, a Girona, es dividia en setze porrons. Embrancada. 9 Est. Acostumat. El deixà grogui després d’escoltar el Toni. 10 En Reixac quan no vocalitza. Mullader. Comença a racionarho tot. 11 Teixit de llana amb lligat de plana, que produeix efectes de diagonals fines. Ho acosta a tocar. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 12 Provar la no-adequació a la realitat d’una proposició. Xiquet.

13 Obre els ulls i de vegades la boca mentre vaig d’aparadors. Poden ser tèxtils o de vedella. Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. 14 Passeu les ungles. Morros.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain