La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Protagonis­ta femenina d’una epopeia molt addictiva. Reparteix sang per tot l’organisme.

2 Hume sense casc. Objectes. Les nenes en tenen dues. 3 Mulla perquè no mira. Petits copets que marquen el detall final. Embarcacio­ns medievals que transporta­ven cavalls per la Mediterràn­ia. 4 Navega cap a la Borsa. Jugui amb pics i pales en sorrals. Iode. 5 Raresa d’ateu. Gens comunicati­va, retreta. L’adverbi més onerós. 6 Relatius als clans. Ho lligui tot amb una bona cinta. 7 Afortunat. Persegueix amb afany. Rea decapitada. 8 Agitació a la regió del Rif. El cec es fa un embolic. Fer el primer cop a la pista central de Wimbledon.

9 A les portes de Bratislava. Ho embelliràs. Si agiteu aquesta mata la trobareu ben crua. 10 El color del feminisme. La part del marc d’una porta on va a petar la fulla quan es tanca. Res no és. 11 Aptitud de tornada. El motor de la vida. Diuen que han perdut bous i esquelles, cap i pota. Així comencen totes les afèresis. 12 La disciplina teològica que

estudia científica­ment el sentit de la Bíblia. Ho posi al seu lloc. 13 Ho trepitgi. Miri pel forat del pany. Surt cap allà les nou de la nit pels carrers de València. 14 Es refreda. Mostra els seus coneixemen­ts.

VERTICALS 1 Gènere que busca la hilaritat tothora. Arma de vespa. Na Cruz. 2 Emirat tranquil. El palíndrom que malmet les vores i els extrems de molts teixits. Ens ho empesquem. 3 Mantelline­s. El temps que no convida a sortir de casa. Xarxa de television­s públiques. 4 Ens cal per respirar. Estacions de servei al bell mig del desert. Branqui. 5 Tres de les primeres a qualsevol diccionari. Aconseguei­x. Benefici obtingut pels especulado­rs sobre la moneda.

6 Si ho és, la posseïm. Fil metàl·lic molt gruixut. Centúria. 7 Has perdut la porteria de rugbi, campió. Tanca un sobre i el segelles ben segellat. Mar anglès. 8 Predecesso­r de romà a Roma. Remenis les brases, a veure si revifa el foc. 9 La cabra més esvelta. Reposa el cul. A les portes de Peníscola. 10 Res no és. Destaca. Se’n surt airós. 11 Els seus ous són bolets. Ho segello tot. Esther Iniesta Poblet. 12 Assenyala el camí cap a la zona oceànica de Ceilan. Qualsevol sal de l’àcid àuric. Ens cal per respirar. 13 En Richard Gere perd vibracions. Fa aliatges ben comuns. Facis confiança. 14 Un imperi hegemònic de la zona de Mesopotàmi­a que derivava el seu nom de la primera capital, Assur. Fet d’elevar-se el nivell del mar o d’un riu.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain