La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

Núm 10369

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Ho fan les fulls dels arbres caducifoli­s quan arriba la tardor. Relatiu a la possessió d’unes rendes en litigi, fins a decidir a qui pertoca. 2 El cor d’en Víctor és un peix. Bo. Lliguin amb cordills.

3 L’Acadèmia aquella que fixa, neteja i ho deixa tot resplenden­t. Volums sobre els oncles famosos per les seves cabanes. Triumvirat­s de cartes.

4 Equivocaci­ons vibrants. Vagarejo. El pronom feble més oriental. 5 Faig la verema. Descreence­s militants.

6 Est. L’estableixe­n els arbres genealògic­s. Topada brusca. 7 Transpiren. Respiri. Al nord de Saigon hi ha un tronc de bonsai. 8 Aïlli. Camp de regadiu amb pou propi accionat per un matxo que no para de giravoltar. En un tres i no res. 9 Taxi on ningú no vocalitza. Greix. Mira què porta el rei Baltasar. 10 Brodat en relleu. Persegueix­i amb afany. Centímetre­s cúbics. 11 Fura decapitada. Faig malbé la roba d’abric vella per culpa d’en Shwarzeneg­ger. Aïllo el guitarrist­a. 12 Serveix per debanar i fer troques. Per la tràquea em baixa una de les primeres cultures gregues. Dos iodes davant del fòsfor.

13 Nitrogen. En un cert sentit, grinyolo com un coiot. Domi un animal, ja sigui un cavall o un gall dindi.

14 Bots des del trampolí. Sencers.

VERTICALS 1 Fruits que pateixen l’agressió del diminutiu quan els volen posar al capdamunt d’un pastís. Espavilats de mena amb tons picarescos. 2 Posa papers l’un al costat de l’altre per establir-ne les diferèncie­s. Porters de palau. Acaba com comença. 3 Relatives a la matriu. Retall. 4 Neó escapçat. Aquesta és abominable. El mític Wilt de Tom Sharpe quan perdia el cap. 5 Nitrogen septentrio­nal. Del dret és un hort i del revés fa fortuna. Monjo tibetà que l’estima. Pinyol. 6 Acrònim d’auxili. Un canari a l’assaig. Principi radioactiu. 7 Repetit, mitjà de comunicaci­ó percussor. Ala agitada. Nord-americà. 8 Est. Atacs que encerclen ciutats amb una certa agressivit­at. Pica. Nitrogen. 9 Holanda. Revifa. Menjar a l’anglesa. 10 Vagi més enllà. Començada. 11 Aquesta està carregada de defectes. L’arc més multicolor. Sí provençal. 12 Aquí a Borriana. Perdre el temps en coses que no s’ho valen. Sentint. 13 Riallera. Que no té clavícules. 14 Repetit fins a la pesantor més absoluta. A l’entrada de la copisteria fotocopiem les escripture­s del pis que tenim a mitges.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain