La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Són les jugades en les quals un jugador arrisca tot el seu patrimoni a caixa o faixa. Cosins dels avets. 2 Regirem el gec. Cercaré buscalls al bosc. Quasi ha quedat xop després de jugar a tres en ratlla. 3 Accés subterrani per carretera. Escollíssi­m. 4 El món de la publicació de llibres. Tan poc aprehensib­les com les omegues foixianes. 5 Ho conec, és a la brúixola. Relativa a la posta d’un astre. Girar no resulta tan estrany. 6 Porcs anglesos decapitats. Tritó que mor per falta d’oxigen. En un cert sentit, avaria de progre.

7 Així comencen tots els axiomes. Paeria seca. Sagrada Família, en el sector escolar. Acaba com comença.

8 Fes esprints, Llullu. Parella de nazis. S’ennegreixi el queixal. 9 As. La del senyor Esteve va ser molt popular. Dels que s’emprenyen per no res. Volem el cap del general. 10 La teva. Persona que prenia cura del llum intermiten­t que orientava els mariners. Cap cosa. 11 Suport econòmic al Raval. Cautxús vulcanitza­ts d’una manera que alguns considerar­an

preciosa. 12 Aquesta no té coneixemen­ts tècnics. Pati interior envoltat de pòrtics. 13 Conductes biològics. Mancades de religió, que mostren menyspreu envers la religió.

14 Ronsejaire. Purgava les culpes mitjançant sacrificis.

VERTICALS

1 Predecesso­rs tèxtils dels fils. Obeeix. Principi d’urticària caldea. 2 Hi vaig. Tiro la barca a l’aigua.

3 Que s’encén amb una gran facilitat. Tomba. Rep la clientela rere un taulell. 4 En un tres i no res. Ressons de societat. Sorolls d’aire que surt expel·lit pel nas. 5 Que s’executa per vies indirectes. Transgrede­ix els codis morals. Comença a crear.

6 Medalla d’argent en la cursa pronominal. Hidrocarbu­r que fa pensar en l’emperador Octavi. Lloc on hi ha sorra. 7 Assota sense vocalitzar. Fúries capitals. Abeuradors o repetició.

8 Brami. Continu, que no augmenta, com un accés de febre. Est. 9 Que presenten arestes egipcíaque­s. Torna a revifar. 10 Porga el gra a l’era. Faci la matança del porc tal com la fan a Manacor. Membre del Parlament. 11 El que fa X. Peça de malla en forma d’embut per on entra el peix a la nansa de pescar. Cobreixi.

12 Res no és. Reaccionar de la manera més humana possible a una ferida profunda. Li feia un homenatge a la mare de l’oncle. 13 Se’n va del país per raons polítiques. En un cert sentit, faci rodolins. 14 Poc profunds, a menys que siguis de la Garrotxa. Digeries que no tenies cap amiga gitana. Na Bel a les Castelles.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain