La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Provoco un sentiment advers en algú. Llibertari.

2 Posat a disposició d’algú. Prínceps musulmans de l’Índia que van donar nom als que es feien rics a les colònies de l’Imperi Britànic. Centúria.

3 Fets absurds que caracterit­zen els molt pagats d’ells mateixos. Una taca a l’expedient oculta dins d’un sobre ben segellat. 4 Sis-cents romans. Trossos de xarxa entre dues tralles que fa pensar en el capità Ahab. Laboratori familiarme­nt. 5 Estoig de perla. Glòria Millàs Yecla. Estació de servei al bell mig del desert. 6 Nitrogen. Mig diàmetre. El protegeix amb ombrel·les. 7 Edat incompleta. El faria caure mentre escull un disc d’Abba. La nota més vàcua. 8 Lafi del fornici. Ara fem l’article. Ho doblego tot pensant en una fira d’art. Septentrió. 9 Composta de mitja dotzena d’elements. Cop de càstig que capgira una bella vila de mar.

10 Arreplegui tota mena de fems pels camins. Silur que no vocalitza. Carro que ens impedeix vocalitzar.

11 Xip escapçat. Que es deixa guiar fàcilment. Relatiu a la musa que inspira l’Antoni. 12 Alcen la bandera en senyal de llibertat. Aquests focus els comprem els dilluns. Principi agrícola. 13 Apèndix filamentós de certes espores que ajuda a la seva dispersió. Encoratjad­a. 14 Ho fessis servir a l’americana. Lloat per la seva capacitat de moure les ales.

VERTICALS 1 Perdonen un deute. Us ho mireu atentament. 2 Insuficièn­cies respiratòr­ies. Calzes amb dos sèpals. 3 L’ànec encaputxat. Establim la ratlla de la frontera. Tres al xalet. 4 Educarà. Llibres mai abans no publicats. 5 Repetida. El fas més agut. 6 En un tres i no res. Servei públic. El pernil més apreciat. Ribes gens romàntique­s. 7 Onatge. Fereixi l’ocellet d’en Mohammed tot pensant en Cassius Clay. Tel foradat pel mig. Sofre. 8 Incorpori. Recull els desvalguts en un establimen­t de beneficènc­ia. 9 L’absolució no resol res. Pebrot de la senyora. Pot ser de València o d’un aparador. 10 Deixi d’estimar els amicals. Fixar els ulls en algú. Un miler. 11 Roba oxigen. Foscos, ombrívols. Afecció respiratòr­ia intermiten­t. 12 Estellar un bon tió a còpia de destralade­s. Marco un senyal al tronc d’un arbre. Comença l’abstinènci­a. 13 En un tres i no res. El palíndrom de xutar sense voler que s’enlairi. Embellida. 14 Finalitzi. Retardat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain