La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Carns picolades. El carrer principal que mena al mar en moltes localitats catalanes costaneres. 2 Mamem sense ajuntar mai els llavis. La filla de la tieta. Relatiu a les muses. 3 Suscitat. Inclinat als delits carnals. Desena de romans.

4 Acaba com comença. Somnis de surfista. Atzavara. 5 L’acció de remar que està més de moda. Encanteri en mitja dotzena d’indrets alhora. Dilatat. 6 Esther Quiroga Andrade. Els angles menys espavilats. Consonant que borda. 7 El país de la neutralita­t tòpica. Roll de fins a 2,5 metres de longitud que gairebé et deixarà astorada. 8 Li clava un punxó com si fos un pollastre a l’ast. Primats també anomenats siamangs. 9 El coneixereu per algun dels seus bons hàbits. Nevo sense segones, com un núvol ingenu. Cap al temps present, des d’un moment del temps passat. 10 El mallorquí. Bastidor format per quatre barres cilíndriqu­es paral·leles unides per llurs extrems amb dos llistons transversa­ls. És necessari. 11 Nitrogen. Transpirar­an. Ser desendreça­t. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 12 Que causa nàusees. Provoqui plagues pertot. Armadura verda. 13 Àlbum per als que no vocalitzen. Marejos. Cantell cantellut. 14 Transpirav­en. Famolencs, morts de gana.

VERTICALS 1 Anaves fent créixer el ramat. Derivats del benzè. 2 La divisa groga. Aquests s’ocupen de les cosines dels ànecs que solen anar descalces. Càpsula d’ibuprofèn.

3 Una desena de romans. Fogar sense engraellat. Aquesta és de poca fondària. 4 La trobaràs a l’escriptori de l’ordinador o a l’església ortodoxa. Festasses. Mitja desena.

5 Obstacle. Cova plena d’esquelets. A l’est de l’oest. 6 El mallorquí. Posada en comú d’opinions diverses. Treballin amb afany perquè ho desitgen molt. 7 Que no contamina acústicame­nt. Els que es repeteixen cada dotze mesos. 8 Arribat al món. Me’n desprenc a canvi d’un preu. Acaba com comença. 9 Setí. Equiangula­r. Estació automobilí­stica futura.

10 As. Casament que provoca un cert desori. La formen muntanyes molt apreciades a casa meva. 11 El mes de Maria. Conegué. Expressem la nostra hilaritat. 12 Estable de bous. Car. Bo. 13 Alena sense vocalitzar. L’estat d’un càrrec quan queda buit. Atot anaeròbic. 14 Qui l’obre es mulla. Xerraràs mallorquí per preservar el bon gust.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain