La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 La qualitat dels repatanis, que no tenen cap ganes d’obeir ordres. Et passi una partitura amb una nota repetida. 2 Deformi la bimba. Persona que cerca introduir innovacion­s en matèries de doctrina. 3 Pagès que mena un o més saions. Obstruït per Herodes. 4 Temps mort al bàsquet davant de 550 espectador­s romans. Remenar els troncs de la llar de foc amb intencions piròmanes. Element químic que allarga la vida d’algunes bateries.

5 Na Bea encaputxad­a. Reconcilie­s els enemistats. Casarà sense vocalitzar.

6 Nitrogen. Hi instal·lo agafadors. Substàncie­s nitrogenad­es derivades de la nitrogenac­ió de les proteïnes. Iode. 7 Ocell sagrat en l’antic Egipte, que tendia a la repetició. Pleguin una faldilla escocesa tot resseguint el dibuix dels quadres. Gran Canària.

8 Capa, sobretot quan és de pintura. Criatura pensant. Els aliatges més habituals. 9 Deixalla. Volien el cap d’en Makinavaja. Rimes sense cap ni peus.

10 Afer kafkià. La rebotiga dels bancs. Tancar el període d’abstinènci­a alcohòlica. 11 Dona un premi. Bestiola.

12 Surt del ball tot escuat. Lleva les dents d’un animal. Al nord de la capital de Vietnam, que també ho va ser del Sud durant la guerra dels setanta. 13 De la ciutat. Moderació en els preus. Nitrogen. 14 Palíndrom de cafè. Cullera de fusta per treure l’aigua que entra en una barca.

VERTICALS 1 Aguantem tot auxiliantn­os. Tossut. 2 Deformada tot i que no miri per la finestra. Ho canviarà, tot i que no pas per qualsevol cosa. 3 Va fent via. El patidor no se’l pot treure del cor. Ho faig servir a la manera sindicalis­ta. Bol anaeròbic. 4 El niló és un teixit sintètic que no porta iode. Hi apliquen uns agafadors a cal Hansen. Que es manté davant teu després que t’hagis pessigat tres cops. 5 Conjunts d’estris. Líquids molt estudiats pels forenses. Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 6 La més vibrant de l’alfabet. Aquests passegen per Addis Abeba com qui camina pel passadís de casa. Aspira a entrar al juvenil.

7 Creus metonímiqu­es. Permeten fer avançar les canoes. Comencen a instruir-lo en equitació. 8 Mamo sense ajuntar els llavis. El deixarà per mort. Forat excrementi­ci. 9 Pròxims. Relatiu a l’autor de la Crítica a la raó pura.

10 El peix de la cultura hip hop. Reposava el cul. Remats enrere. 11 Regidor. La base de l’amanida verda més tradiciona­l. Has perdut la porteria de rugbi. 12 Farcells. Preparo el camí per a la vora. 13 Emprenyats a la irlandesa manera. Rentamans, gibrella. Escaire.

14 Poemes que ridiculitz­en els defectes dels seus protagonis­tes. Plovisquei­g.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain