La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Una planta reaccionar als estímuls de la primavera quan li donen un òscar de Hollywood al seu germà. Tractament dels formatgets a les nits electorals.

2 Tallant al zero. Imitada a la manera tossuda d’una Francis televisiva del segle passat.

3 Disjunció oxigenada. Degollem les bèsties a la manera dels mallorquin­s en dia de matança. Fruits frescos per antonomàsi­a.

4 Contenidor de literatura epistolar que tragina el carter. Amb una mica de sofre en el lloc indicat, aquest polisacàri­d vegetal es transforma­ria en insulina. Centúria romana. 5 Transpirar­à ara mateix. Vanaglòria per una cosa que, en realitat, és molt petita.

6 El metall més noble i buscat. Artet. Les més trencadiss­es de l’alfabet les trobareu agafades amb pinces. A les portes de Llofriu, dues cinquantin­es. 7 Sots que no són feréstecs sinó anaeròbics. La pell sencera d’un animal. La fi del seu anhel. 8 Acaba com comença. Ho comparteix­en el pare i la mare. Company de l’oli, en ple tall. En un cert sentit, sensació propera al pànic.

9 Bat les extremitat­s superiors. El posa en el seu lloc. 10 Molt sensible al fred. La part central de l’hotel. Sofre. 11 Resplendei­x de tan bonic com és. Fumis sense deixar rastre.

En un cert sentit, èsters de l’àcid salicílic emprats com a agent antisolar en preparats cosmètics bronzejado­rs i també com a antisèptic intestinal. 12 Duo escapçat. Aquest ja sap una mica de què va. El ressò més literaturi­tzat. 13 Repeteix que és a la llitera. Escrit del revés, un alcaloide del grup de la isoquinoli­na que podria sortir a la sèrie Narcos. 14 Prepari el concert al costat del camp de rugbi. Ficà el nas allà on no tocava de manera monovocàli­ca.

VERTICALS 1 Substància que conté partícules de rebuig. Circulava bé. 2 Raresa d’ateu. Topada brusca. Aquests viuen d’explotar prostitute­s. 3 Superfície que no deixa passar ni la llum ni la vista. Ho empolsineu de blanc per alegrar-ne les carns. El mallorquí. 4 Farà el primer cop a la pista central de Wimbledon. Farà disminuir la velocitat. 5 En Tino sense romà. Soc tan a prop de l’edat del capità Ahab que gairebé l’esgarrapo. El llom de l’onagre. 6 Pati interior envoltat de pòrtics. La infusió de les cinc. S’associï amb algú. Iode. 7 La més vibrant de l’alfabet. Algú que s’esmuny per un lloc angost. Encenedor de focs que té nom d’excusa. 8 Imitador tossut. Estany que capgira el barri jueu. En principi, inigualabl­e. 9 Ni un gram de sol. S’enfronten als visitants segons les normes de la competició. El greix de l’ensaïmada. 10 Ens exclamarem com lleons afònics. Deixem anar els que tenen por de posar-se morens. 11 Respiris. Comença a retorçar-se. No és pas una mera cimera de dàlmates. 12 Va promoure l’arquitectu­ra piramidal. Empresaris que es dediquen a acollir visitants. 13 Un que precedeix dos blocs de cinc-cents. Tregui la llengua i l’apliqui sobre una superfície saborosa. En un cert sentit, excrement. 14 La planta de l’opi. Repeteixi en dos o tres mots les vocals a partir de la síl·laba accentuada.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain