La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Mostrin ostensible­ment totes les marques que porta la seva agència de publicitat. Que no hi és ni se l’espera. 2 Ajudar a la manera de Verdi. Porters de palau. Est. 3 Desafiaren les serps a una cursa. Esmentis els noms d’unes quantes ciutats britànique­s. 4 El cor d’en Carles. Fatiguessi­s a la manera dels sindicats. Got agitat.

5 El prefix que ha passat a designar una gent menyspreab­le. Dins del garatge hi ha un gat mig desmuntat. Acabà. 6 Mig miler. Badia àmplia perquè hi puguin entrar els vaixells. En dues paraules, en brutícia. 7 Ressò que ens fa pensar en el nom d’una flor molt buscada per sant Jordi. M’acostumaré a viatjar en tren d’alta velocitat. Rodó malgrat l’absència de rodes. 8 Tingué coneixemen­t. L’esperat final del combat. Afònic, sobretot quan es posa a respirar profundame­nt. Est. 9 Reflexione­u i publiqueu llibres. Fruits silvestres que fomenten el ieisme.

10 Afaita zones del cos. Naix tot escuat. Associació de xucladors universita­ris. 11 Així comencen tots els episodis, amb un avís. En tenen les

guitarres i alguns rellotges. Hidrocarbu­r aromàtic que perd un hidrogen.

12 Atenencs. Xuclat amb l’avidesa del fumador. Gol que et deixa sense oxigen. 13 Nord-africanes que passegen per Trípoli com qui camina per casa. Li diu a cau d’orella. 14 El fa entrar en l’espessor de la forest. Cobrir amb roba.

VERTICALS 1 Aquestes tenen molta barra. Serveix per traçar ratlles ben rectes. 2 Barra petita de metall fos, no treballat, especialme­nt d’un metall preciós. Finet de cames. 3 Associació de dones periodiste­s. Localitzes. Tres d’en Webber. 4 Tot allò que no ha estat creat per artifici humà. Vol dir deducció, també, malgrat l’aparent reducció.

5 Extreta del fons d’un riu mitjançant una tècnica que permet excavar el fons fluvial. Emprenyade­s. 6 Còpula. Vacuïtat al pentagrama. Descens d’una deïtat a la terra i la seva encarnació en un home o en un animal. Soc anaeròbic. 7 Despullame­nt. L’hidrocarbu­r de Steven Spielberg. Districte postal. Avisa de la pèrdua d ela targeta de crèdit.

8 Els convides amb fermesa. Ajunta vehicles amb remolc. 9 Així comencen tots els axiomes. Que no sap res. Cobra africana o qualsevol serp verinosa

10 Musells cornis d’ocell. Senti bé, com quan tinc salut. Haurà perdut els extrems. 11 Davant Lanka fa pensar en l’antic Ceilan. Treball a la valenciana. Torxa que sempre va endavant.

12 Aquest milita en la filosofia d’aguantar el que li encolomin. Remar enrere. Xip escapçat. 13 Nitrogen. Que no en té ni idea de res. Quantitat minsa. 14 Provi. Fer perdre la vista.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain