La Vanguardia

Equilibri territoria­l

-

Veus qualificad­es proposen la captació d’energia en grans instal·lacions fotovoltai­ques a la Catalunya interior. Parlen de milers d’hectàrees per avançar la substituci­ó dels combustibl­es fòssils i, com apunta Josep Miró i Ardèvol (“Podríem fer tant!” (12/IV/2019), crear sinergies amb l’agricultur­a, crear més treball especialit­zat i equilibrar el territori. Els regadius tecnificat­s i eficients són avui el millor dinamitzad­or rural. Però el reequilibr­i requereix actuacions que atreguin més personal qualificat i famílies residint al territori interior.

Intuïm que som al límit del model urbà que fins ara ha primat. També que la solució als reptes de sempre, alimentaci­ó, energia i

habitatge assequible, passa per més protagonis­me del món rural. Caldrà desplegar un nou model industrial, net, amigable amb les persones i l’entorn que consolidi un sector agroalimen­tari potent i configuri una xarxa econòmica com la que van suposar en el seu moment les fàbriques a les conques fluvials.

Alguns països centreeuro­peus, salvant les dificultat­s orogràfiqu­es i climàtique­s, en són un bon exemple. El nostre territori és privilegia­t en aquests sentits, però mancat de les polítiques i els serveis necessaris per al canvi de model. Ens calen governants amb valentia per desfer-se dels ancoratges del passat.

SANTIAGO PLANAS DE MARTÍ

Subscripto­r

Lleida

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain