La Vanguardia

Jordi Bosch i Pere Arquillué pugen a l’escenari del Teatre Municipal

Les Fires de Sant Narcís porten el millor teatre a Girona amb espectacle­s tan destacats com‘la partida d’escacs’, d’stefan Zweig, i‘jerusalem’,de Jez Butterwort­h

-

Les Fires viuran un duel entre dues de les peces teatrals més importants de l’any. Ambdues podran veure’s al Teatre Municipal i enfrontara­n -esportivam­enta Jordi Bosch, dirigit per Iván Morales, amb Pere Arquillué, dirigit per Julio Manrique.

El duel començarà el 26 d’octubre amb ‘La partida d’escacs’, una novel·la curta d’stefan Zweig, versionada pels escenaris, amb Jordi Bosch com a protagonis­ta i que forma part del festival Temporada Alta. Fou la primera producció pròpia del teatre Romea de Barcelona de 2019, on es va poder veure durant la primavera. Ara, la història creada pel gran cronista austríac de l’europa de principis del segle XX, quan ja es trobava en el seu exili argentí arriba a Girona.

El narrador d’aquest relat està de camí a Buenos Aires a bord d’un transatlàn­tic i fa parada a Girona per descobrir-nos aquesta espectacul­ar partida d’escacs entre dos mestres, les vides dels quals estan dolorosame­nt relacionad­es amb aquest joc miŀlenari. ‘La partida d’escacs’ és la primera producció teatral que es duu a terme sobre l’obra de Zweig a l’estat espanyol, i també la primera en llengua catalana.

Es tracta d’un exercici interpreta­tiu ple d’humor i d’humanisme on Jordi Bosch assumeix tots els papers de l’obra, sol a l’escenari. I és que Iván Morales ha transforma­t la història en un intens monòleg -entre la comèdia i el drama- al servei de Bosch, que assumeix totes les veus i totes les personalit­ats, en un espai que recrea l’esplendor de les grans embarcacio­ns i la màgia del teatre. “A partir de la precisa adaptació dramatúrgi­ca de l’anna Maria Ricart, tenim, en el talent i el carisma del Jordi Bosch, el guia ideal per aquest viatge a la profunda complexita­t de l’ànima humana. Sabem que, acompanyat­s pel Jordi, estarem en bones mans i que sabrà protegir-nos amb tendresa i humor en la immersió dins una d’aquestes peces que fins i tot ens poden cremar, de tanta llum que tenen”, explica Morales.

Qui és el Johnny Byron?

L’altre contrincan­t és Pere Arquillué, protagonis­ta de ‘Jerusalem’ i que, dirigit per Julio Manrique, protagonit­za un muntatge transgress­or que ha deixat fascinat el públic del West End i de Broadway. Un text extremamen­t original i singular de Jez Butterwort­h, amb un muntatge transgress­or que es va estrenar a l’amfiteatre del Grec el juliol passat. Acompanyen Arquillué dalt de l’escenari Elena Tarrats, Chantal Aimée, David Olivares, Marc Rodríguez, Víctor Pi, Guillem Balart, Adrian Grösser, Anna Castells, Clara de Ramon, Albert Ribalta, Jan Gavilan i Max Sampietro, per explicar-nos la història de Johnny ‘el Gall’ Byron, l’antiheroi protagonis­ta d’aquest peculiar relat romàntic. Un esperit irreductib­le que camina entre el diví i l’humà. Un Falstaff modern, decadent i patètic, però alhora agosarat.

En aquest text, Jez Butterwort­h, cineasta i dramaturg admirador de Pinter, parteix de les essències de la vella Anglaterra rural per reflexiona­r sobre la fi de les utopies. Una obra dionisíaca, la celebració del caos, el desordre i la llibertat. Una comèdia shakespear­iana moderna i de dimensions èpiques, amb un muntatge que s’inspira en la lletra de la cançó amb el mateix nom, creada per Sir Hubert Perry el 1916 a partir d’uns versos de l’artista i poeta William Blake, recollits en el prefaci de ‘Milton’ (1804), el poema dedicat a John Milton.

A soles amb la veritat

I més teatre perquè les Fires de Sant Narcís ens volen donar a conèixer el millor de la producció teatral de les comarques gironines. El 27 d’octubre podrem veure ‘Els dies mentits’, de Marta Aran i Sala Flyhard, amb Lara Salvador com a protagonis­ta. La veurem a la sala La Planeta dins la XXIX Proposta de Teatre Independen­t. Ens explicarà la història d’una dona alliberada que sap ben poc de la seva sexualitat i del seu plaer, però que mostra a la societat tot el contrari. Dalt de l’escenari se sincerarà per primera vegada davant de tothom.

Una altra de les propostes de la sala La Planeta és ‘Carrer de Txernòbil’. La companyia Oblideu-vos de Nosaltres posa en escena alguns dels testimonis transcrits per Svetlana Aleksiévit­x en el llibre ‘La pregària de Txernòbil’, que ens acosta a unes veus que són un exemple d’amor, un emblema universal de com sobreviure a l’horror.

També en el marc de les Fires de Sant Narcís, la companyia Las Lo Las, companyia El Paller i Art Estudi presenta l’espectacle ‘Fosques’. Un espectacle de dansa amb una gran intensitat visual que veurem al Centre Cultural La Mercè en dues sessions el 28 d’octubre.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain