La Vanguardia

Les Fires s’omplen de música per a tots els públics a diferents espais de Girona

La Copa presenta els guanyadors del Concurs Intro, mentre que a l’escenari de Sant Feliu hi veurem Joan Garriga,els Berros de la Cort,carmen 113 i la Girona Banda Band

-

El 25 d’octubre la Copa obre les seves portes amb la música independen­t dels guanyadors del Concurs Intro de l’any passat, President Xai; els empordanes­os Fetus; els vidrerencs Illinoise, i els palafrugel­lencs Bad Mongos.

La banda gironina President Xai presenta el seu primer treball ‘Show’, tota una declaració de principis amb els seus temes que uneixen ska, reggae, rock, ritmes llatins i una veu amb molt de soul. També els Fetus arriben a la Copa amb moltes ganes de gresca. El trio ens porta ‘Terra cuita’, que recull dotze cançons de punk de garatge urgent amb versos dignes d’estampar en una samarreta.

Illinoise també inaugurara­n el primer dia de la Copa amb el seu rock més pur. Ritmes clàssics i un so depurat fruit de catorze anys de carretera, suor, llàgrimes i cerveses. Els acompanyen sobre l’escenari la quarta banda guanyadora del Concurs Intro, els Bad Mongos de Palafrugel­l, uns veterans que després d’una aturada d’uns anys han tornat amb més força que mai, amb dotze temes gravats a Ultramarin­os Costa Brava el 2018, amb un so més vintage però amb més càrrega d’adrenalina.

La Copa també serà un espai on sonarà la música electrònic­a, el dijous 31 d’octubre, amb la nit d’eumes, amb les actuacions de Ken Ishii, John Acquaviva i Dosem. El primer és un vell conegut del públic gironí, ha actuat en més de 140 països i és tot un símbol en la cultura musical japonesa; mentre que John Acquaviva és el creador, juntament amb Richie Hawtin, de Plus 8 Recordings, Definitive Recordings, un autèntic i influent visionari en l’escena. També l’artista gironí Dosem, un dels productors de referència en l’actualitat, farà sonar els seus ritmes profunds i melòdics el proper 31 d’octubre.

La Copeta

Pels més petits hi haurà els concerts de la Copeta, que ja s’han convertit en un imprescind­ible de la programaci­ó de la festa major de Girona. Aquest 2019 passaran per la Copeta Reggae per Xics, el dissabte 26 d’octubre, amb el seu treball ‘Ballant damunt la lluna’; el grup valencià Ramonets, el divendres 1 de novembre, amb ‘‘Fes-ho tu mateix’, un àlbum amb 15 cançons on es tracten temes com la inclusió, el feminisme, els deures, el respecte, la importànci­a de la música i la creativita­t; i els quatre intèrprets de Xiula, que actuaran a la Copeta el dissabte 2 de novembre i ens oferiran el seu espectacle ‘Donem-li una volta al cos’’.

I més música perquè la programaci­ó de Fires no s’acaba a la Copa. L’escenari de Sant Feliu manté l’essència de l’oferta musical d’aquest espai i ens proposa el 26 d’octubre noms com la formació gironina de música medieval Els Berros de la Cort i l’exlíder de Dusminguet i La Troba Kung-fú, Joan Garriga. Els primers estrenen repertori d’autoria pròpia amb ‘Torb’, el seu quart àlbum que inclou temes inspirats en les arrels de la música popular catalana i mediterràn­ia, amb un marcat so èpic i ancestral.

Joan Garriga presenta a Girona la seva nova banda, el Mariatxi galàctic, i un nou treball, ‘Nocturns de vetlla i revetlla’. Vals i havanera, dub i polka, bodega de barri i taverna de Kurt Weill en un espectacle que farà al costat del seu fidel company Marià Roch (baix), el fogoner de la caldera rítmica, Rambo (bateria), i el gran guitarrist­a Madjid Fahem.

El 27 d’octubre al mateix espai veurem i escoltarem la Girona Banda Band (GBB), creada el 2005 per la iniciativa conjunta de la Xarxa de Centres Cívics, les Escoles de Música i l’ajuntament de Girona. I l’endemà, uns altres gironins, Carmen113, tancaran la gira de ‘Discutir desnudos’’, el seu darrer disc. La banda de blues de Barcelona Koko-jean & The Tonics, els faran el relleu damunt de l’escenari de Sant Feliu, amb la grandíssim­a veu de Miss Koko-jean Davis que ens farà vibrar amb el seu estil dur i commovedor, i quatre dels músics més aclamats per la crítica barcelonin­a: Anton Jarl, Victor Puertas i Dani Baraldés.

El duet empordanès Cala Vento i el cantant de Girona Xebi SF presentara­n el seu treball a Sant Feliu el dijous 31 d’octubre, mentre que la banda banyolina Morgat Morgat i el músic i compositor barceloní Pau Vallvé actuaran el 2 de novembre.

Música de ball

I com cada any, la plaça de Miquel de Palol serà l’escenari per als amants de la música de ball amb l’orquestra Selvatana (26 d’octubre), l’orquestra Maravella (28 d’octubre) i La Principal de la Bisbal (2 de novembre).

A més, l’auditori de Girona completarà la programaci­ó musical de les Fires amb les actuacions d’ismael Serrano (26 d’octubre), Yury Revichí i David Kadouch (27 d’octubre), Omara Portuondo (28 d’octubre), Amaia (31 d’octubre) i Piotr Beczala (1 de novembre).

Però hi ha moltes més propostes musicals per descobrir, com el concert de Joan Colomo i el cicle ‘Jazz&fires’, entre altres.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain