La Vanguardia

Girona celebra Sant Narcís amb 260 activitats per tota la ciutat

-

Les bandes Asian Dub Foundation, Zoo, oques Grasses, Lildami, calavento i Koko Jean seran els caps de cartell de la programaci­ó musical a la Copa durant les festes

Per primer any se celebren les Fires en silenci, una proposta inclusiva per als nens i nenes amb necessitat­s especials, que els permetrà gaudir de les atraccions de les Fires

Arriba la millor festa de la tardor a les comarques gironines, les Fires de Sant Narcís, del 25 d’octubre al 3 de novembre. Uns dies per gaudir de la ciutat i de les 260 activitats per a tots els públics que s’han programat per celebrar un any més Sant Narcís.

Les Fires volen ser unes festes inclusives per a tothom, i per això per primer any es celebraran les Fires en silenci, una iniciativa adreçada a nens i nenes amb necessitat­s especials i que permetrà que, durant el dimecres 30 d’octubre al matí, puguin gaudir de les atraccions de Fires d’una forma adaptada acústicame­nt i de llum. Un primer pas per implementa­r més mesures “que permetin tenir espais més adaptats i més inclusius dins de les Fires”, explica l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas.

No hi ha cap dubte que les activitats familiars i les més populars seran les protagonis­tes de la festa, que s’obrirà el 25 d’octubre a la plaça del Vi, amb el pregó que realitzarà la degana del Col·legi d’arquitecte­s de Catalunya (COAC), M. Assumpció Puig Hors, i els tradiciona­ls balls de l’àliga, dels capgrossos i dels gegants de Girona, i el retrò de coets i l’anella de foc que encerclarà tota la ciutat.

Sobre la pregonera, M. Assumpció Puig Hors, l’alcaldessa Marta Madrenas recorda que “quan esculls una persona perquè faci un pregó estàs donant un missatge també i per això aquest any hem escollit una dona que representa l’empoderame­nt de la dona en l’àmbit tecnològic, perquè volem donar el missatge de la necessitat de la ciutadania d’empoderar-se davant del món tecnològic i digital; de fomentar les vocacions femenines dins de l’àmbit tecnològic i científic, i també volem posar en valor el lideratge femení”.

Tornarem a veure els elements més tradiciona­ls de les festes gironines en altres ocasions durant la festa, com el 3 de novembre quan es celebrarà la 38a Trobada de Gegants i Bestiari de Girona, al Parc del Migdia. A més, aquest any coincideix que hi ha dos gegants de la ciutat, l’anna Gironella i en Carlemany, que estrenaran vestits nous, una excusa per homenatjar a la Núria Berenguere­t i a l’anna Breba, que són les modistes que van dissenyar i confeccion­ar els primers vestits dels gegants de Girona.

Dins dels actes tradiciona­ls, també podrem gaudir un any més de dues jornades castellere­s amb els Marrecs de Salt, els Minyons de Terrassa i els Capgrossos de Mataró; i del pilar de quatre caminant que pujarà les escales de la Catedral, una tradició que se celebra des de 1997. I pels qui us agradin els diables i la pólvora hi haurà el tradiciona­l correfoc, que també es fa en versió per a infants, o l’espectacul­ar castell de focs del diumenge 3 de novembre que tancarà les Fires d’enguany, al Parc de les Ribes del Ter.

Atraccions sostenible­s Pels més petits de la casa, que són els hereus de la festa del futur, es repetiran les atraccions sostenible­s en dos barris -pista del carrer de Saragossa i plaça de Pere Caldersi hi haurà nous espectacle­s de carrer com ‘La llanterna màgica’ amb Jordi Pujades, al passeig de Ramon Berenguer II, o ‘L’oníric món de dins’, una proposta de titelles, a càrrec de la companyia Holoqué, a la plaça de Santa Susanna. Els nens i nenes també podran descobrir als carrers de la ciutat les fabuloses i esbojarrad­es aventures de la pallassa Bleda o els malabarism­es del Circ Pistolet, que ens presenta l’espectacle ‘Quan no tocàvem de peus a terra’, guanyador dels Premis Zirkòlika 2017 com a Millor Espectacle de Carrer de Circ.

També cal destacar que aquest any es tornarà a fer la jornada econòmica a les atraccions de Fires, amb un 2x1 en el preu dels tiquets, el dimecres 30 d’octubre a partir de les cinc de la tarda.

La música serà, segur, una altra de les protagonis­tes d’aquestes Fires de Sant Narcís, amb caps de cartell tan destacats com Asian Dub Foundation, Zoo, Oques Grasses, Lildami, Cala Vento i Koko Jean. Els espais de la Copa, la Copeta, Sant Feliu, l’envelat i l’auditori tornaran a acollir els millors intèrprets amb música de diferents estils perquè tothom gaudeixi i balli al ritme dels seus temes preferits, des del tecno, el jazz i el rock a la

música de ball més tradiciona­l que sonarà a l’envelat de la plaça de Miquel de Palol.

Els nens i nenes també gaudiran dels millors grups infantils a la Copeta, amb els concerts de Reggae per Xics, que arriben a Girona per presentar el quart disc del grup, ‘Ballant damunt la lluna’; els valencians Ramonets, amb les seves cançons al voltant de temes com la inclusió, el feminisme, els deures, el respecte o la importànci­a de la música i la creativita­t; i Xiula, una formació que ens proposa fer un viatge a dins el cos humà, vivint aventures i experiment­ant tota mena d’emocions.

A més, com en els darrers anys, l’ajuntament vol implicar tots els barris de la ciutat a les festes i per això reedita per tercera vegada la Festa Major dels Quatre Rius, amb proves puntuables com una gimcana fotogràfic­a, el joc d’estirar la corda i un concurs d’arrossos per fomentar la participac­ió dels veïns i veïnes de tots els sectors de Girona

dividits per rius: Ter, Onyar, Güell i Galligants. Dins de la mateixa Festa Major dels Quatre Rius es farà la Baixada d’andròmines del S.XXI pel riu Onyar, el 2 de novembre al matí.

Reforç dels busos

Els dies de Fires també es fan a Girona fins a 14 fires i mercats de tot tipus, gastronòmi­cs, d’antiguitat­s, de coŀleccion­istes i el tradiciona­l de les flors. Per tot això, i per afavorir la mobilitat dels gironins i de totes les persones que s’arriben a la ciutat per gaudir de les festes, l’ajuntament de Girona ha reforçat les línies d’autobusos que connecten els diferents barris de la ciutat i amb altres pobles dels voltants. També el servei d’autobús nocturn.

No hi ha excusa, arriba Sant Narcís i toca sortir al carrer i passar-s’ho bé amb les més de duescentes activitats programade­s. A gaudir de la festa i feliç Sant Narcís!

 ??  ??
 ??  ?? Girona viu del 25 d’octubre al 3 de novembre la seva festa major, les tradiciona­ls Fires de Sant Narcís, amb 260 activitats programade­s entre teatre, música, circ, jocs tradiciona­ls, i propostes esportives i gastronòmi­ques.
Girona viu del 25 d’octubre al 3 de novembre la seva festa major, les tradiciona­ls Fires de Sant Narcís, amb 260 activitats programade­s entre teatre, música, circ, jocs tradiciona­ls, i propostes esportives i gastronòmi­ques.

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain