La Vanguardia

“Els gironins i les gironines viuen la festa com autèntics amfitrions”

Entrevista: Marta Madrenas, alcaldessa de Girona

-

“Poder veure Girona a la tardor és ja,per si sol,una meravella, però a més poderho fer per Fires dóna encara més motius per endur-te un record emocionant i inesborrab­le de la ciutat”

“Les fires són un moment per visualitza­r la riquesa de tots els racons i barris de la nostra ciutat.intentem descentral­itzar algunes activitats, i que cada barri tingui actes específics”

Com es presenten les Fires de Sant Narcís d’aquest 2019?

Doncs amb energia i il·lusió renovades, amb ganes de retrobar família, amics i coneguts i de fer-ho en un moment en què la ciutat està més viva que mai.

La música és la gran protagonis­ta amb Asian Dub Foundation, Zoo, Oques Grasses, Lildami,cala Vento i Koko Jean com a caps de cartell.

Sí, ja fa anys que apostem per programar propostes musicals de primer nivell i de qualitat, combinant la possibilit­at que la festa major sigui un aparador per als músics del territori amb el fet que sigui també una cita dins de les gires d’artistes nacionals i internacio­nals reconeguts.

Quines altres propostes caldria destacar de les més de 200 que hi ha?

És molt difícil destacar-ne cap perquè cadascun dels actes té una vida i una emoció pròpia, hi ha entitats i persones que els fan possibles, i això és la gran força d’aquesta festa major. De totes formes, el que sí que potser destacaria és la programaci­ó infantil i familiar, i una iniciativa nova que engeguem aquest any, “Les Fires en silenci”, que tenen per objectiu fer una festa major encara més inclusiva per a totes els nens i nenes de la ciutat.

La tradició també és important.què en destacaria?

Des de fa uns anys que hem apostat per potenciar la cultura popular i tradiciona­l, i som una de les festes on hi ha més protagonis­me de les tradicions de la ciutat i el país. En aquesta línia, per mi un dels moments més emocionant­s és el del pregó, amb els balls de la imatgeria festiva de la ciutat i amb la plaça del Vi plena de gom a gom, de gironins i gironines amb ganes de viure i gaudir de la festa major de la ciutat. Els gegants, el correfoc, la festa dels quatre rius o els castells són actes multitudin­aris, i durant tots els dies de festa és normal trobar-se amb elements de la cultura popular catalana a qualsevol lloc de la ciutat.

Cada vegada més es busca la participac­ió dels diferents barris.com es fa des de l’ajuntament?

Tot l’any, no només per Fires, treballem per a tots els barris de la ciutat, obrint les polítiques municipals a la ciutadania i a la seva participac­ió. Les Fires de Sant Narcís no en són una excepció i són un moment per visualitza­r la riquesa de tots els racons i els barris de la nostra ciutat. Intentem descentral­itzar algunes activitats, i que cada barri tingui actes específics. A més, tenim la festa dels quatre rius, on els diferents barris competeixe­n entre ells en una espècie de gran gimcama. És una novetat recent que estem potenciant, molt divertida i que està obtenint un gran resultat.

Quin és el moment més emocionant de les Fires?

Com deia abans, segurament el pregó, que és el moment de donar el tret de sortida a les Fires, i també el moment del castell de Focs, que tanca deu dies intensos d’activitats i moments molt emocionant­s per recordar. Però les Fires tenen molts moments màgics, i cadascú té el seu preferit. Jo sempre defenso que es tracta d’uns dies on es barregen moltes emocions i percepcion­s, això fa que tothom tingui el seu moment més especial, que pot ser diferent d’un any a l’altre.

Les Fires s’han consolidat com la gran festa Major de tardor. Com viu Girona aquests dies?

Els gironins i les gironines viuen la festa com a autèntics amfitrions, ens agrada ensenyar la ciutat als amics i a la família i amb ganes de participar en els actes que s’han programat. Són uns dies on ens sentim especialme­nt orgullosos de la ciutat.

Les Fires també són un repte per la mobilitat.com es gestiona aquesta mobilitat des de l’ajuntament? (canvis en les línies d’autobusos, aparcament­s dissuasius als voltants...).

La ciutat ja està preparada amb aparcament­s dissuasius tot l’any que permeten que les persones que ens visiten arribin als diferents punts d’interès amb una còmoda i agradable passejada. Per Fires, doncs, ens passa el mateix i, malgrat que el volum de persones que ens visiten creix, la mobilitat a peu a la nostra ciutat és fàcil i tenim aparcament­s amb molta capacitat propers als espais principals de la festa major. A més, les línies de transport públic s’adapten als horaris de les necessitat­s de desplaçame­nt de la ciutadania i la Girocleta, el servei públic de lloguer de bicicletes, està a disposició també de les persones que ens visiten un sol dia.

També es fa especial esment en unes Fires sense sexisme i l’ajuntament és proactiu amb la campanya de sensibilit­zació‘no es no’.

Sí, exacte, aquest és un compromís sense fissures que hem adoptat des de l’ajuntament en tots els àmbits de la vida diària de la nostra ciutat i, encara més, per Fires. Aquest serà el segon any que instal.lem el “Punt lila” a la zona de les barraques de la Copa, que és l’espai principal de concerts, perquè creiem fermament en la prevenció, la informació i, si fos el cas, amb la denúncia de qualsevol conducta sexista que tingui lloc durant la festa major.

Com s’ha treballat des de l’ajuntament per plasmar el dia a dia de la Festa Major a través de les xarxes?

Les xarxes socials són una eina important durant les Fires de Sant Narcís per poder fer seguiment de les activitats i poder avisar de qualsevol indicació o canvi en la programaci­ó. Donar el màxim d’informació i de la manera més àgil i àmplia possible és la nostra voluntat.

Quin motiu podria tenir una persona que no és de Girona per venir a Fires?

Crec que és molt especial poder viure una festa major a la tardor i aquest és un dels trets caracterís­tics de les Fires de Sant Narcís. Poder veure Girona a la tardor és ja, per si sol, una meravella, però a més poder-ho fer per Fires dóna encara més motius per endur-te un record emocionant i inesborrab­le de la ciutat. Segur que trobarà activitats que li poden interessar, i si no també val la pena venir i passejar, són dies que Girona llueix diferent del normal.

Quina recomanaci­ó faria a una persona que no és de Girona i vol gaudir de les Fires?

Que passegi pels carrers de la ciutat i que es deixi perdre per la multitud d’activitats que es porten a terme, perquè de ben segur que es sorprendrà de la qualitat i la diversitat dels actes que organitzem.

Què signifique­n les Fires per vostè?

Les Fires per a mi signifique­n màgia, il·lusió i alegria. Quan era petita recordo molt els primers cops que vaig pujar a les atraccions i anar a fer volts per diferents espais amb la meva família, sobretot per la Devesa.

Si hagués de fer una crida a gaudir de les Fires, com seria?

Convidaria tothom a gaudir de les nombroses activitats que es porten a terme, amb responsabi­litat i respecte per a totes les persones.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain