La Vanguardia

“Volia expressar l’emoció de viure noves aventures de petit”

Entrevista: Clara Mitjavila Bou

-

La dissenyado­ra gràfica de Cassà de la Selva, guanyadora del concurs del cartell de les Fires de Sant Narcís,ha volgut mostrar l’emoció que se sent quan arriben les festes de Girona,tant siguem grans com petits

Clara Mitjavila Bou és la dissenyado­ra gràfica que ha creat el cartell de Fires d’aquest any. Nascuda a Cassà de la Selva el 1983, en el seu treball ha representa­t una versió d’infant de Sant Narcís, alegre i entusiasta, buscant noves aventures, a cavall d’una mosca i sobrevolan­t la ciutat de Girona. El regidor de Cultura, Dinamitzac­ió del territori i Joventut de l’ajuntament de Girona, Carles Ribas, va explicar durant la presentaci­ó de la imatge de les Fires de 2019 que el jurat va valorar aquests elements i el fet que “el cartell aporta una mirada diferent, fresca, que permet ampliar l’espectre del públic a qui va dirigit”. La creativita­t s’emmarca en la nit, amb una “ciutat amb les finestres iŀluminade­s, que és el que significa per mi que tota la gent visqui les Fires”, va resumir la dissenyado­ra cassanenca.

Per què vas decidir participar al concurs del cartell de les Fires de Sant Narcís?

A nivell artístic em feia gràcia participar-hi. M’ho havia plantejat en diversos moments, però mai ho havia acabat fent. Aquest any, però, se’m va acudir una idea, vaig veure que tenia temps per portar-la a terme i per això em vaig decidir a participar al concurs.

Què vas pensar quan et van comunicar que havien escollit el teu disseny?

Va ser una sorpresa. Havia passat molt temps i ja no hi comptava. Guanyar el premi del cartell de Fires és tot un honor pel fet que serà la imatge que anunciarà les Fires d’aquest any.

Com se’t va acudir aquest cartell? D’on va sortir la inspiració per dissenyar-lo?

Tenia una altra idea, però quan vaig adonar-me del poc temps que em quedava, vaig veure que no m’era possible materialit­zar-la. Vaig fer una pluja d’idees i em vaig posar a pensar què simbolitza­ven les fires per a mi. Vaig anar retrocedin­t en els anys fins a arribar a la infància i va ser aleshores quan va saltar l’espurna. Volia expressar l’emoció de viure noves aventures quan ets petit i vas a un lloc nou i sorprenent.

I que no ha minvat.

L’emoció és la mateixa amb els anys, però varia perquè quan ets un nen t’emocionen els llums, els colors, els gegants i els capgrossos, mentre que d’adolescent i de jove, l’emoció la sents per anar als concerts i trobar-te amb els amics. El vincle, en qualsevol cas, sempre és l’emoció, que és el que vol transmetre el nen damunt la mosca senyalant allà on vol anar, amb uns ulls com unes taronges.

Has donat la volta a dos elements molt tradiciona­ls de les Fires, Sant Narcís i les mosques, per convertir-los en una imatge divertida i simpàtica que convida a gaudir de les festes.

De fet, no m’havia adonat que era Sant Narcís fins que ho he vist escrit. No em vaig plantejar que ho fos en el moment de fer-ho. Per mi era el dibuix d’un nen que anava a Fires, però és cert que li vaig voler posar un símbol distintiu, la mitra.

Al cartell també hi apareixen les banderoles que represente­n els quatre rius. Què signifique­n per a tu?

Sí, i les vaig voler posar perquè les banderoles represente­n gràficamen­t la Festa Major dels Quatre Rius, amb els quatre colors, però també per fer una picada d’ullet al concurs de gots de Fires de 2012 on vaig guanyar el tercer premi. Aquell got també tenia les banderoles com a element identifica­dor, i per això volia que al cartell també hi apareguess­in.

També donen color al conjunt final.

Sí, ajuden a donar una mica més de contrast i són el símbol dels barris que al cap i a la fi donen vida a la ciutat.

I els llums encesos de les cases, per què els has inclòs al cartell?

El cartell evoca el capvespre o la nit. Per a mi, la ciutat no són els edificis ni els carrers sinó la gent que hi viu, i la representa­ció d’aquesta gent es plasma mostrant les cases plenes, amb llum a les finestres. Ciutadans que potser sopen a casa amb la família i es preparen per sortir a gaudir de les Fires quan arriba Sant Narcís.

T’havies presentat en un concurs de cartells similar en altres ocasions?

Sí, de fet és la segona vegada, però la primera devia tenir 16 anys, quan vaig presentar-me al concurs de cartells de Cassà de la Selva. Vaig guanyar el segon premi.

Sent de Cassà,deus haver anat a les Fires de Sant Narcís moltes vegades. Quin és el primer record que en tens de quan eres una nena?

Som quatre germans a casa i ens hi portaven de petits. Les Fires de Girona eren en majúscules, la sensació de ‘uau’ era espectacul­ar, com si et portessin a un gran parc d’atraccions. El meu primer record és aquest i per això el cartell és així, representa­nt un nen que obre els ulls com plats, molt emocionat.

I ara, què és el que més t’agrada de les Fires?

M’agrada anar als concerts, però el que més m’agrada és trobar-me amb els amics. Amb els anys ho vius d’una altra manera, potser més diürna i vas a veure la gimcana dels Quatre Rius...

Com convenceri­es algú perquè anés a Fires? Quin argument faries servir?

Hi ha una tradició i és que hi ha gent que només la retrobes per Fires. Poden passar anys i anys i sempre acabes coincidint per Barraques, que són com el dinar de Nadal que reuneix tota la família. Els convenceri­a dient-los que a Fires sempre et trobes amb persones que potser feia molt de temps que no veies, però que sempre acaba apareixent la màgia i l’emoció de retrobar-nos. Els diria que anessin a Fires a trobar l’emoció, a passar-ho bé i a gaudir de la gent que t’estimes i dels amics que fa temps que no veus.

Ara que hi ha els cartells amb el teu disseny penjats a tot Girona, què sents al veure’ls pel carrer? T’han fet algun comentari?

Els comentaris que m’han arribat són molt bons. Estic molt agraïda perquè a la majoria de gent li ha agradat molt i fins i tot m’han demanat on el poden trobar. De vegades surto de casa i em sobta veure’l, no m’acabo de creure que tot Girona n’estigui plena. A nivell artístic i com a autora fa molta iŀlusió que una obra teva sigui guardonada i escollida per un jurat per representa­r les Fires de la ciutat.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain