La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Conques carbonífer­es que remeten als oftalmòleg­s. Capítols d’estudi en un llibre de text. 2 Morals. Sessió de cinema en la qual tothom té assignada una butaca. 3 Que alegra, encara que no toqui el Let it be. Entretingu­des. 4 Mori asfixiat. Matrius gens matemàtiqu­es. Bons com els del Tricicle. 5 Parella de romans. Composicio­ns teatrals en les quals cada rèplica rima amb el que ha dit l’altre personatge. Dos de barrejats. 6 Nitrogen. Humor serós present a tot licor. La punta nuclear d’un projectil. Escaire. 7 Talla arbres. Ho poso en recipients de fusta. La nota més vàcua. 8 Sa majestat. Repetir cançons al final del concert. Que se’n surt sense ferides. 9 Tros de terra on se sembren llegums, cols o raves. Or dolç que enllaminei­x l’ós. Així comencen tots els teguments. 10 Abreviatur­a de l’athletic club, l’equip futbolísti­c de Bilbao. De tan alta no hi surt tota. Acceptà una herència. 11 Que es pot fer. Ventades poètiques i reiterades, quasi etèries. 12 Tub destapat a la Universita­t de Barcelona. Remenares els troncs perquè el foc revifés. Així comencen els punts de sutura. 13 Deixat anar. Cap de solc, on gira l’animal que llaura. Al bell mig del cel. 14 La gallina es torna protectora dels ous. Fèiem venir cap a la nostra posició.

VERTICALS 1 Cucs intestinal­s. L’aprima de la punta amb velocitat de virtuós del violí. 2 Coll relacionat amb l’embaràs. Que no presenta metamorfos­i, com els insectes que en la fase adulta s’assemblen a la larva.

3 L’element de les piles que més duren. Comença a il·luminar. Rebut per honoraris electrònic­s. L’extrem del llapis.

4 Es calci en absència del gos. Cloc. Inscric un document en un calendari.

5 M’esvaeixo quanta més nicotina em donen. Pàtria de la insularita­t més radical. Comencem pel començamen­t.

6 La més vibrant. Repeteixes. Esmicolada. 7 Matèria explosiva molt sensible usada per a comunicar el foc a la càrrega d’una arma. Es nodreix de llet seguint la tradició de l’espècie. Mamo sense ajuntar mai els llavis. 8 Superes la teva aversió per la fruita dolça. Torna a investigar un cas policial. Vagareja tot equivocant-se. 9 Premo la roba tal com ho feien les rentadores als safareigs. Que està a punt d’esclatar i manifestar­se. 10 Sent una certa paüra. Ubicat en una ciutat nord-americana. Guardar.

11 Tenies una certa identitat pagesa. Vagis fent el tomb. Davant Mans fa vint-i-quatre hores de fums. 12 Ordenada. Aprovi lleis. 13 Paradisos. Humitegeu les plantes perquè prosperin. Est. 14 Culleres de fusta que serveixen per treure l’aigua de les embarcacio­ns petites. Hi som.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain