La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Susciten en l’ànim un efecte. Càlcul que es fa per a endevinar alguna cosa. 2 Malmeté algú. Tancar l’interrupto­r. Nitrogen.

3 Diferia d’una forma típica. Substàncie­s nitrogenad­es derivades de la degradació de les proteïnes. 4 El cor europeu de totes dues. El lloc on van a petar les ones. Festí porcí. 5 Unitat de flux lluminós de llarga tradició editorial a casa nostra. Simi menys mil. Digerit. 6 En un tres i no res. Ho facin servir. Remullats. 7 Cec entortolli­gat. Vehicle de transport públic amb carril propi. Dia sense albada.

8 Aquest porta culs d’ampolla a les ulleres. S’acosta, baixa. Foll. Un miler. 9 Pronunciac­ions confuses com les de qui tenen el paladar foradat. Metre curt. 10 Pèrdua de la sensació del tacte. Alguna pregunta més? S’hi dediquen les bèsties de càrrega i els bèsties armats. 11 Premi Nobel italià que va trepitjar escenaris. Imputi les despeses del club aleví. Fer servir a l’americana. 12 Plaça pública de les ciutats de l’antiga Grècia. Que té la pell tacada. Ho elabora musicalmen­t. 13 La vocal catalana que més costa d’aprendre a pronunciar als castellano­parlants. Ple d’interstici­s.

14 Ho adobarà amb l’ajut inestimabl­e de na Marie Brizard. Presenta una assonància.

VERTICALS 1 Li perdonem la pena o part de la pena. Furta. 2 En sentíeu, amb apòstrof. Pseudohalo­gen obtingut per oxidació dels ions cianur.

3 Federació Galaico-veneciana. Membrana fina. Sí a la francesa.

4 Estoigs per portar ous, o no ho eres? Goluts, molt menjadors.

5 Relatiu a Neró. Farà teranyina com una aranya que no mira prim. 6 Est. Gran Maniobra. Nupcial. Armadura verda. 7 Cartes. Punt de sortida a cada forat d’un recorregut de golf. Crit d’alerta! Avisa de la pèrdua de la targeta de crèdit. 8 Ho digereixo. Aquesta la sap llarga. 9 Comença a cantar i ve un gos. Nb. Peresosa com ella sola. 10 Enginyós com un accent. Castiguem algú per la seva participac­ió en la trama de corrupció anomenada Púnica. Coes sense encapçalam­ent. 11 Taverna. No manca pas, ans al contrari. Costums.

12 Ensinistra­t per a la feina. Destreses ben remunerade­s. Ara fem l’article ponentí. 13 Escaire. Camp feliç com un anís parisenc. Clar i net i sense obstacles. 14 Proveït d’agafadors. Aparcarà la barca al moll lligant-la a un norai.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain