La Vanguardia

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS 1 Combinacio­ns de l’hidrogen amb elements metàl·lics. Ho crema. 2 Difusa com ella sola. Aclariu un mot amb un comentari.

3 Fòsfor. Les sisenes, enteses com a intervals de sis graus de l’escala diatònica. Ho remullis tot amb rou.

4 Tic en ple exercici de les seves funcions. Adequat, que arriba en el moment just. En un cert sentit, l’esperit de la vida asiàtica. 5 Diu que ha perdut el cap. Ho fas servir a l’americana. De gust. Res no és. 6 Pot ser de foc o d’avis. S’instal·lin palindròmi­cament entre els arbres. Llegenda. 7 Abaixant el cap i obeint. Na Vanessa. 8 Al final, ho folra. Difuses com les condicions d’incertesa en les quals vivim tots plegats. El gran Mèxic. 9 Escaire. Augusto d’una banda i Bastos per l’altra. Aquestes són de Damasc. 10 Acull un nen a la família com un fill més, i ho formalitza. Eixí. Centúria. 11 Molibdè. Posseeixo. Nispro, també, o micaco. 12 Produí picassor. Les verges bellíssime­s que, segons la creença musulmana, viuen al paradís de

Mahoma per fer companyia als benaventur­ats. Música soul sense títol.

13 Tema sense títol. Respecte a una cosa indica posició al cantó oposat. Llengüeta. 14 Consulta manuscrits, també. Enganyat.

VERTICALS 1 Radical que té set carbonis. Flaix al cel en nit de tempesta.

2 Pit mig tapat. Reforçar el cul de les candeles. Descanso de nit segons els hàbits consuetudi­naris. 3 Guardi. Comparo textos posant-los l’un al costat de l’altre. Guam sense el capitost. 4 Carrer que no és pas car. Un planeta ocult al cos de la fura. Esculli. A les portes de Portugalet­e.

5 Guixos escapçats. Membre de l’orde de clergues regulars fundat per sant Gaietà de Thiene. Duc tot escuat. 6 Aquest dorm de cap per avall. Desig de llibertat. 7 Sofre. Colorants que canvien el cap de les cosines. Els d’ampolla es buiden d’un sol glop. 8 Gasaré sense vocalitzar. Y, Y, Y. Parla de la manca d’aliment.

9 En Capone. Tres de Tarragona. La capacitat per dir una cosa perquè se n’entengui una altra. 10 Compost binari de bor i un metall de transició. Gots de vidre. En un tres i no res.

11 Ros agitat com una monja. Aquests vivien en un mas que era propietat d’un senyor feudal. Iridi. 12 Li clavin cops a dojo. Japonesa. 13 Reposava el cul. Tingué por. Es faci mal al colze amb un cert glamour. 14 Vent del sud, segurament austriacis­ta. Grimpat pels volts de L’escala.

 ??  ??

Newspapers in Spanish

Newspapers from Spain